miercuri, 4 aprilie 2012

România a înregistrat cea de a treia scădere a comerţului cu amănuntul din UE, în luna februarie

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 2,5% în România în luna februarie 2012 comparativ cu luna ianuarie 2012, aceasta fiind cea de a treia scădere înregistrată în Uniunea Europeană, potrivit datelor preliminare prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Scăderi mai mari decât în România s-au înregistrat în Slovenia (minus 5,0%) şi Polonia (minus 2,7%).

În luna februarie 2012 comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul a crescut în 11 state membre şi a scăzut în alte 10 state membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Malta (4,7%), Luxemburg ( 2,2%) şi Danemarca (1,9%).

În ritm anual, luna februarie 2012 comparativ cu luna februarie 2011, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 2,1% în zona euro şi cu 1,1% în Uniunea Europeană. În acest caz România se situează printre cele 13 state membre în care comerţul cu amănuntul a crescut în ritm anual. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Estonia (14,8%), Letonia (10%) şi Danemarca (8,1%). România se situează pe ultimele locuri cu o creştere de 2,1%.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 1,7% atât ca serie brută, în luna februarie 2011, faţă de luna precedentă, cât şi ca serie ajustată cu 2,5%, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,3 %, respectiv, cu 3%.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: