miercuri, 25 aprilie 2012

Comisarul Vassiliou participă la reuniunea bianuală a miniștrilor educației din cadrul procesului Bologna, la București


Comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou a transmis statelor membre că, pentru a răspunde crizei și șomajului în continuă creștere în rândul tinerilor, trebuie să își modernizeze urgent sistemele de învățământ superior și să elimine obstacolele din calea unui Spațiu european al învățământului superior (SEIS) pe deplin funcțional.
Într-un discurs susținut înaintea reuniunii bianuale a miniștrilor învățământului superior de la București (România), în cadrul procesului de la Bologna, comisarul Vassiliou a subliniat că este esențial să se treacă la acțiune pentru a contribui la crearea de locuri de muncă și creștere economică în Europa.
Miniștrii învățământului superior din 47 de țări europene  se reunesc la 26 și 27 aprilie la București pentru a se pune de acord cu privire la reformele necesare pentru a crea un Spațiu european al învățământului superior modernizat și deschis. Pe fundalul crizei și al impactului social al acesteia, miniștrii au convenit că reformele trebuie să se concentreze pe dezvoltarea capacității insuficient exploatate a învățământului superior de a contribui la creșterea economică și la sporirea capacității de ocupare a unui loc de muncă – un mesaj central și pentru „Agenda Comisiei Europene pentru modernizarea sistemelor de învățământ superior în Europa”, adoptată în septembrie 2011.
Conferința ministerială va stabili prioritățile pentru faza următoare a procesului de la Bologna (2012-2015) pentru țările SEIS. Miniștrii vor adopta Strategia de mobilitate Bologna care prevede că, până în 2020, 20% dintre absolvenții de învățământ superior din Europa își vor fi petrecut o parte a studiilor în străinătate, în conformitate cu cadrul de referință european pentru mobilitatea învățământului superior, adoptat în noiembrie 2011.
Conferința este organizată împreună cu Forumul politic Bologna care reunește țări din afara SEIS, reflectând interesul țărilor din întreaga lume în reformele de la Bologna.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: