Unele state membre ale Uniunii Europene (UE) au reușit să transforme deșeurile dintr-o problemă într-o resursă, prin combinarea unor instrumente economice, respectiv o combinație de taxe și interdicții legate de depozitarea și incinerararea deșeurilor, potrivit unui raport publicat de către Comisia Europeană (CE).
Potrivit CE, experiența din statele membre arată că o combinare a instrumentelor următoare este cea mai bună modalitate de îmbunătățire a gestionării deșeurilor:
- taxele și/sau interdicțiile legate de depozitarea și incinerarea deșeurilor – rezultatele studiului sunt inechivoce: ratele de depozitare și incinerare a deșeurilor au scăzut în țările în care interdicțiile sau taxele au dus la creșterea costurilor de depozitare și incinerare.
- sistemele de plată în funcție de deșeurile generate (pay-as-you-throw) s-au dovedit foarte eficiente în ceea ce privește prevenirea generării de deșeuri și au încurajat cetățenii să participe la colectarea separată a deșeurilor.
- schemele de responsabilizare a producătorilor au permis mai multor state membre să colecteze și să redistribuie fondurile necesare pentru îmbunătățirea colectării separate și a reciclării. Raportul cost-eficacitate și transparența diferă însă foarte mult între statele membre și între fluxurile de deșeuri, și deci aceste scheme trebuie planificate și monitorizate cu atenție.
Pentru ca UE să își atingă țintele stabilite în legislația privind deșeurile și țintele referitoare la eficiența energetică, va fi necesară utilizarea acestor instrumente în toate statele membre. Din acest motiv, în cadrul unei revizuiri a țintelor UE referitoare la deșeuri ce va avea loc în 2014, va fi evaluată posibilitatea ca utilizarea acestor instrumente să dobândească, în unele cazuri, un caracter juridic obligatoriu. De asemenea, Comisia include buna gestionare a deșeurilor printre condițiile pentru primirea anumitor fonduri europene.
În present, există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Potrivit unui raport publicat de Eurostat la 27 martie, cele mai avansate șase state membre - Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia și Țările de Jos - depozitează în gropi de gunoi mai puțin de 3 % din propriile deșeuri municipale. La cealaltă extremă, 9 state membre continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste 75 % din propriile deșeuri municipale.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu