vineri, 20 aprilie 2012

PE dă undă verde acordului privind transferul de date personale ale pasagerilor către SUA

Parlamentul European (PE) a aprobat, joi, un nou acord privind transferul de date personale ale pasagerilor aerieni din Uniunea Europeană (UE) către autorităţile americane.

Acordul stabileşte condiţiile juridice şi acoperă aspecte cum ar fi perioadele de stocare a datelor, utilizarea lor, garanţiile de protecţie a datelor şi căile de atac administrative și judiciare. Acordul va înlocui acordul provizoriu în vigoare din 2007.

Acordul UE-SUA privind folosirea și transferul datelor pasagerilor (PNR) a fost adoptat cu 409 voturi în favoare, 226 împotrivă şi 33 de abțineri.

Conform noului acord, autorităţile americane vor păstra datele PNR într-o bază de date activă până la 5 ani. După primele 6 luni, toate informaţiile care ar putea fi folosite pentru identificarea unui pasager vor fi "depersonalizate", ceea ce înseamnă că datele cum ar fi numele pasagerului sau datele ei/ lui de contact vor fi codificate.

După primii 5 ani, datele vor fi mutate într-o "bază de date pasivă" unde se vor păstra până la 10 ani, cu cerinţe mai stricte de acces pentru oficialii americani. Ulterior, potrivit acordului, datele vor fi pe deplin "anonime", prin eliminarea tuturor informaţiilor care ar putea servi la identificarea pasagerilor. Datele referitoare la orice caz specific vor fi păstrate într-o bază activă de date PNR până când ancheta este arhivată.

Datele PNR vor fi folosite în principal pentru a preveni, detecta, investiga şi combate terorismul şi infracţiunile grave transnaţionale. Infracţiunile transnaţionale sunt definite ca infracţiuni pedepsite cu închisoare de la 3 ani sau mai mult, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite. Datele PNR vor servi, de asemenea, "la identificarea persoanelor care devin obiectul unor investigații sau examinări mai amănunțite".

Date sensibile, cum ar fi cele care dezvăluie originea etnică, convingeri religioase, sănătatea fizică sau psihică sau orientare sexuală a unui pasager, ar putea fi utilizate în situații excepţionale, atunci când viaţa unei persoane este în pericol. Aceste date sunt cel mai frecvent legate de alegerea unei mese in funcție de religie sau de solicitarea de asistenţă medicală. Aceste date vor fi accesate numai de la caz la caz şi vor fi şterse definitiv după 30 de zile de la primire, cu excepţia cazului în care sunt folosite pentru o anumită anchetă.

În cazul în datele le sunt utilizate abuziv, cetăţenii UE vor avea dreptul la căi de atac administrative şi judiciare, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite. Ei vor avea, de asemenea, dreptul de acces la propriile date PNR şi de a solicita rectificarea lor de către Departamentul de Securitate Internă (DHS), inclusiv posibilitatea de ştergere, în cazul în care informaţiile sunt inexacte.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: