miercuri, 4 aprilie 2012

CE: Propunere pentru facilitarea înmatriculării transfrontaliere a autovehiculelor

Comisia Europeană (CE) va prezenta, în data de 4 aprilie, o propunere legislativă în vederea facilitării înmatriculării autoturismelor, camionetelor, autobuzelor și camioanelor înmatriculate anterior în alt stat membru al UE.
Principalele avantaje ale acestei propuneri sunt următoarele:

-persoanele care muncesc în altă țară a UE decât cea de rezidență şi care utilizează un autoturism înmatriculat de către angajator nu vor mai trebui să recurgă la reînmatriculare.

-ameliorarea situației pentru persoanele care petrec o parte din an într-o altă țară din UE, adesea obligate să reînmatriculeze autovehiculul.

-simplificarea considerabilă a formalităților administrative pentru reînmatricularea în UE a autoturismelor, camionetelor, autobuzelor și camioanelor (de exemplu, prin reducerea semnificativă a formalităților de transfer al rezidenței dintr-o țară UE în alta și de cumpărare a unui autoturism la mâna a doua care provine dintr-o altă țară membră a UE).

Problemele legate de înmatricularea autovehiculelor au fost identificate în primul Raport privind cetățenia europeană ca fiind unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă cetățenii atunci când își schimbă domiciliul sau muncesc în alt stat membru al UE. Acestea au fost evidențiate ca fiind una dintre cele 20 de preocupări principale în legătură cu piața unică.

Niciun comentariu: