joi, 5 aprilie 2012

Cinci eurodeputaţi vor ca UE să sărbătorească anual o zi a îngheţatei

Cinci eurodeputaţi vor ca Uniunea Europeană să sărbătorească în fiecare an la 24 martie Ziua îngheţatei artizanale, pentru a contribui la promovarea acestui produs.

Eurodeputatul italian Sergio Silvestris (PPE) a depus la mijlocul lunii martie o declaraţie scrisă privind stabilirea Zilei europene a îngheţatei artizanale, propunerea fiind cosemnată de alţi patru parlamentari europeni: Paolo De Castro (Italia, S&D), Andreas Mölzer (Austria, deputat neafiliat), Eva Ortiz Vilella (Spania, PPE) şi Ewald Stadler (Austria, deputat neafiliat).

Cei cinci eurodeputaţi cer stabilirea unei Zile europene a îngheţatei artizanale, care să fie sărbătorită la 24 martie, 'pentru a contribui la promovarea acestui produs şi la dezvoltarea tradiţiei gastronomice a acestui sector'.

Ei "invită statele membre să susţină producţia de calitate exemplificată de îngheţata artizanală, drept sector competitiv al economiei europene, un sector care reprezintă o oportunitate ce nu ar trebui ratată având în vedere actuala criza care afectează, printre altele, şi sectorul produselor lactate".

În declaraţia scrisă depusă la PE se precizează că sectorul îngheţatei artizanale 'contribuie la angajarea directă a aproximativ 300.000 de lucrători, în majoritate tineri, în aproximativ 50.000 de magazine de îngheţată în întreaga Europă'. În plus, cei cinci eurodeputaţi notează că, treptat, consumul de îngheţată îşi pierde caracterul sezonier, 'generând astfel o cifră de afaceri de sute de milioane de euro pe parcursul întregului an'.

Totuşi, eurodeputata britanică Marina Yannakoudakis (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) a condamnat propunerea, considerând-o 'inadecvată' în contextul actualei crize economice. "Într-o perioadă când săracii Greciei stau la coadă pentru ajutoare alimentare la Atena, este absurd şi ofensator ca Parlamentul să-şi irosească eforturile pe stabilirea unei Zile europene a îngheţatei", a afirmat ea, potrivit site-ului theparliament.com.

Declaraţia scrisă este un text care nu depăşeşte 200 de cuvinte şi care priveşte un subiect care se înscrie în cadrul activităţilor Uniunii Europene. Deputaţii europeni pot recurge la declaraţii scrise pentru a lansa sau a relansa o dezbatere privind un subiect care ţine de competenţele Uniunii. O declaraţie care a fost înscrisă în registru de peste trei luni şi care nu a fost semnată de cel puţin jumătate dintre deputaţi devine caducă.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: