joi, 19 aprilie 2012

PE vrea reguli pentru firme care exportă mijloace de cenzurare a Internetului

Uniunea Europeană (UE) ar trebui să aibă reguli pentru monitorizarea cenzurii pe Internet practicate de regimurile autocratice, consideră o rezoluție a Parlamentului European (PE) adoptată miercuri referitoare la Raportul anual 2010 cu privire la drepturile omului în lume.

PE vrea ca aceste noi reguli să întărească responsabilitatea firmelor cu sediul în UE care exportă mijloace care pot fi folosite pentru a bloca website-uri și a monitoriza comunicațiile mobile.

"Asistăm la o cursă între cei care folosesc noile media pentru a se elibera și cei care caută să folosească media în scopul de a reprima. Nu ezit să spun că Vodafone trebuie să învețe ceva din faptul că i-a făcut pe plac lui Mubarak", a declarat raportorul Richard Howitt (S&D, Marea Britanie), referindu-se la faptul că Vodafone și-a suspendat serviciile la cererea regimului Mubarak, cu câteva săptămâni înaintea revoluției din Egipt.

Rezoluția cere Comisiei să propună până în 2013 reguli care să îmbunătățească monitorizarea exporturilor europene de mijloace și servicii care pot fi folosite pentru a cenzura sau a bloca website-uri și a monitoriza comunicațiile mobile.

"Primăvara arabă" a demonstrat potențialul deținut de Internet și rețelele sociale pentru exercitarea dreptului la libertatea de opinie și exprimare, notează rezoluția, care cere de asemenea mai mult sprijin pentru promovarea libertății mass media și pentru protejarea ziariștilor și bloggerilor independenți.

Totodată, rezoluția cere UE și statelor membre să coopereze mai substanțial cu privire la Curtea Penală Internațională în privința persoanelor care sunt căutate de aceasta. Documentul cere în mod special Republicii Cipru, Republicii Cehe, Ungariei, Italiei, Luxemburgului și Portugaliei să semneze acordurile-cadru cu CPI pentru a-i facilita activitatea.

"Un număr de state membre nu și-au rezolvat problema complicității lor în privința violării drepturilor omului care a avut loc în contextul programului SUA pentru extrădări și detenții secrete", spune rezoluția, care cere instituțiilor UE să exercite presiuni asupra statelor membre pentru investigații depline și deschise.

Documentul cere de asemenea Serviciului European pentru Acțiune Externă să includă o secțiune dedicată drepturilor copilului în rapoartele sale anuale privind drepturile omului.

Rezoluția a fost adoptată cu 580 de voturi pentru, 28 contra și 74 de abțineri.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: