vineri, 20 aprilie 2012

Dacian Cioloș: Trebuie redescoperită comercializarea pe plan local a produselor agricole

Serviciile locale de aprovizionare cu alimente au un potențial considerabil și corespund atât unor viziuni moderne a raportului cu alimentația, cât și unei viziuni a competitivității economice și a eficacității sociale și de mediu a agriculturii noastre, a declarat, vineri, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

"Un consumator din doi regretă faptul că produsele locale sunt greu de găsit și dificil de diferențiat de celelalte produse. Pe de altă parte, lipsesc structurile, iar prejudecățile legate de acest mod de comercializare se fac încă puternic simțite în anumite medii politice și economice", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în deschiderea conferinţei "Agricultură şi pieţe locale", ce are loc la Bruxelles, în data de 20 aprilie 2012 .

Potrivit comisarului european, din datele disponibile rezultă că, în ciuda lipsei de sprijin și de recunoaștere, 15% din exploatațiile Uniunii Europene își desfac deja mai bine de jumătate din producția proprie pe piețele locale.

"Dincolo de aceste dificultăți, vânzarea pe plan local a unei părți mai mari din producția agricolă va oferi răspunsuri concrete la o serie de provocări cu care se confruntă societatea noastră: răspunsuri pentru consumatorii care apreciază calitatea, bogăția ofertei agricole și propriile tradiții; răspunsuri în ceea ce privește sănătatea economică a sectorului agricol - chiar dacă pieţele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adăugată indispensabil; răspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse şi schimbărilor climatice: risipa de energie legată de transporturile inutile de marfă și risipa de produse alimentare, pierdute în diferitele etape ale lanțului logistic. Este nevoie de o mai bună înțelegere din partea noastră a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit", a subliniat comisarul Cioloş.

Conferinţa "Agricultura şi pieţele locale" a fost organizată de Comisia Europeană la iniţiativa comisarilor europeni Dacian Cioloş şi John Dalli, responsabili de agricultură şi dezvoltare rurală şi, respectiv, de sănătate şi protecţia consumatorilor.

Niciun comentariu: