Comisia Europeană (CE) va cere miercuri statelor membre să accepte o creştere substanţială a bugetului pentru anul următor, de la nivelul actual de 129 miliarde de euro, pentru a putea achita obligaţiile UE rezultate din cofinanţarea diverselor proiecte.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, ar putea fi propusă o majorare de 9 miliarde de euro faţă de bugetul pentru acest an. Suma nu a fost confirmată, dar, potrivit unei surse, majorarea va fi "substanţială".
Proiectul va fi prezentat miercuri la o reuniune a Comisiei, iar până la un summit-ul UE din iunie, la care ar trebui să fie adoptat bugetul, vor avea loc negocieri dure, întrucât mai multe state, între care Franţa şi Marea Britanie, refuză orice majorare a contribuţiei naţionale, au spus sursele AFP.
Guvernele au limitat bugetul pentru acest an la 129 miliarde de euro, cu 4 miliarde de euro mai puţin faţă de propunerile Comisiei şi Parlamentului European, în ideea de a alinia cheltuielile UE cu austeritatea din majoritatea ţărilor membre.
La momentul respectiv, comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, a avertizat că executivul comunitar "nu va putea plăti toate facturile". Evoluţia ulterioară i-a dat dreptate, notează AFP. Comisarul a anunţat în martie că Parlamentul are probleme în a identifica fonduri de 11 miliarde de euro, necesare pentru a achita statelor facturile trimise la sfârşitul anului trecut.
Statele UE prezintă tot mai multe facturi pentru rambursare de la bugetul UE, deoarece 2013 este ultimul an al exerciţiului bugetar 2007-2013, iar reducerile de fonduri din ultimii doi ani a determinat executivul comunitar să amâne multe plăţi.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu