miercuri, 4 aprilie 2012

Ministrul turc al Afacerilor Europene: Nevoia Turciei de aderare la UE scade pe zi ce trece

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, a afirmat miercuri că nevoia Turciei de aderare la UE scade pe zi ce trece şi a apreciat că nu sunt state membre care se opun accederii acestei ţări la spaţiul european, ci politicieni aflaţi în campanie electorală.

"Nu pot să spun că în UE există vreo ţară care să poată împiedica Turcia să adere la Uniune, există numai oameni politici şi mai ştim foarte bine că scopul acestor oameni politici nu are legătură nici cu UE, nici cu ţara lor, ci este direct legat de o perioadă de campanie electorală. Turcia a manifestat multă răbdare şi a aşteptat 45 de ani pentru a începe negocierile în vederea aderării. Nevoia Turciei de aderare la UE scade cu fiecare zi care trece, în timp ce nevoia UE legată de Turcia creşte cu fiecare zi ce trece. Românii au un proverb foarte frumos care spune: 'Nu mor caii când vor câinii'", a spus Egemen Bagiş, care este şi negociator-şef al Turciei cu Uniunea Europeană.

El a susţinut că în spatele acestor afirmaţii se află cifre pragmatice.

"Una dintre problemele de azi cu care se confruntă UE este criza economică. Turcia a demonstrat că este una dintre cele mai dinamice economii cu o creştere de 8,9% anul acesta şi 8,5% anul trecut. O altă problemă a UE este problema energetică, iar Turcia dispune de 70% din resursele energetice. O altă problemă a UE este îmbătrânirea populaţiei, iar Turcia dispune de o populaţie tânără şi dinamică, media de vârstă fiind de 28 de ani. UE se confruntă în continuare cu diverse probleme precum terorismul, dorinţa de autonomie a anumitor regiuni, în timp ce Turcia dispune de armată deosebit de puternică şi de bine pregătită", a afirmat oficialul turc.

El a subliniat că Turcia este de partea soluţionării pacifiste a problemelor, întrebat dacă evenimentele din Siria ar putea fi o piedică pentru aderarea la UE.

"Trăim într-o lume în care evenimentele pot influenţa şi pe alţii, dar în concepţia noastră dacă arde casa vecinului atunci trebuie să intervii pentru că poate să-ţi ardă şi ţie casa. Suntem de partea soluţiilor pacifiste care duc la rezolvarea problemelor. Iată de ce vrem să intrăm în UE", a spus ministrul turc.

Pe de altă parte, Egemen Bagiş s-a arătat nemulţumit de faptul că, deşi Turcia este membră a uniunii vamale, cetăţenii săi au nevoie de viză şi fiind candidată la UE în ultimii cinci ani nu a fost invitată la nicio reuniune la nivel înalt al acesteia.

El este nemulţumit şi de faptul că în cazul aderării Turciei se aduce în discuţie problema cipriotă, însă aceasta nu a reprezentat o problemă pentru aderarea Ciprului la UE.

Ministrul turc al Afacerilor Europene a făcut aceste declaraţii cu ocazia semnării, împreună cu omologul său român, Leonard Orban, a memorandumului de înţelegere româno-turc în domeniul afacerilor europene.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: