vineri, 27 aprilie 2012

Renate Weber: Reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să fie ultima soluție


Deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile au aprobat raportul eurodeputatei Renate Weber, potrivit căruia reintroducerea controalelor la frontieră ar trebui să se facă doar excepțional.
Imigrația nu poate fi un pretext pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne din Spațiul Schengen, au spus pe 25 aprilie deputaţii europeni de la comisia pentru libertăți civile.
Aceștia au aprobat un raport care cere ca introducerea acestor controale să se facă doar excepțional. Raportul eurodeputatei Renate Weber (ALDE, România) cere statelor membre să consulte Comisia înainte de a lua astfel de inițiative.
Dacă reușim să convingem Consiliul să accepte propunerile noastre, un stat membru va fi obligat, în orice circumstanțe, să consulte Comisia Europeană și celelalte state înainte de a acţiona, pentru a se asigura ca ia decizia adecvată. Singurele excepții sunt situațiile neprevăzute, precum un atac terorist. În acest caz, un stat poate reintroduce controalele la frontieră pentru maximum 10 zile, după această perioadă fiind obligați să aplice aceeași procedură de consultare”, a declarat Renate Weber.
Potrivit eurodeputatei Renate Weber, reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să fie ultima soluție.
Propunerea Comisiei pentru instituirea de norme comune privind reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne în circumstanțe excepționale trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu pentru a intra în vigoare.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: