miercuri, 25 aprilie 2012

Comisia pentru afaceri economice din PE votează taxa pe tranzacțiile financiare


Deputaţii europeni vor vota miercuri introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare pentru a descuraja speculațiile și a impune sectorului financiar să acopere costurile redresării economice.
Comisia pentru afaceri economice va vota raportul eurodeputatei Anni Podimata (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Grecia) la ora 15.00 CET.
Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat o propunere de taxă pe tranzacțiile financiare, aplicabilă în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Taxa ar urma să se aplice tuturor tranzacțiilor cu instrumente financiare care au loc între instituții financiare, atunci când cel puțin una dintre părțile tranzacției este situată în UE.
Conform propunerii Comisiei, ar urma să se aplice o taxă de 0,1% în cazul acțiunilor și al obligațiunilor și o taxă de 0,01% în cazul contractelor de instrumente financiare derivate. Prin această măsură, s-ar putea colecta anual aproximativ 57 de miliarde de euro.
Prin introducerea unei noi taxe pe sectorul financiar, instituțiile financiare ar participa la acoperirea costului redresării economice. Propunerea arată că cetățenii europeni au suportat costul vastelor planuri de salvare vizând sectorul financiar, finanțate din taxele plătite de contribuabili.
În plus, un cadru coordonat la nivelul UE pentru taxa pe tranzacțiile financiare ar contribui la consolidarea pieței unice a UE, contribuind la reducerea denaturărilor concurenței de pe piața unică, vor descuraja tranzacțiile riscante și vor completa măsurile de reglementare vizând evitarea unor viitoare crize.
Conform propunerii, veniturile generate de taxă ar fi împărțite între UE și statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca o resursă proprie a UE, ceea ce ar permite reducerea contribuțiilor naționale la bugetul UE.
Votul în comisie este programat pe 25 aprilie, iar cel în plen pe 16 iunie.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: