Comisia Europeană (CE) va efectua o evaluare cuprinzătoare a impozitelor naţionale directe pentru a stabili dacă acestea creează dezavantaje pentru cetăţenii care locuiesc într-un stat membru şi lucrează în altul.
Potrivit estimărilor, în Uniunea Europeană există peste 1,2 milioane de lucrători transfrontalieri. Salariile brute plătite lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri în 2010 au totalizat 46,9 miliarde euro. Mobilitatea lucrătorilor a fost identificată drept unul dintre factorii esenţiali care pot stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa.
Totuşi, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajează pe cetăţeni să îşi caute un loc de muncă într-un alt stat membru.
În cazul în care se constată discriminări sau încălcări ale libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor UE, Comisia le va semnala autorităţilor naţionale şi va insista să se efectueze modificările necesare. Dacă problemele nu se vor remedia, Comisia va iniţia împotriva statelor membre în cauză proceduri pentru încălcarea legislaţiei comunitare.
Deoarece dificultăţile fiscale rămân unul dintre obstacolele principale în calea mobilităţii transfrontaliere, Comisia Europeană lucrează pe mai multe fronturi pentru a elimina barierele pentru lucrătorii din UE, de exemplu, prin propunerile sale de abordare a dublei impozitări şi, respectiv, de impulsionare a protecţiei pentru lucrătorii detaşaţi.
Referitor la aceasta din urmă, executivul UE va verifica dacă cetăţenii care câştigă o mare parte din venitul lor într-un alt stat membru sunt supuşi unor impozite mai mari decât cetăţenii din statul membru respectiv şi dacă statele membre fac diferenţe între propriii lor cetăţeni şi cetăţenii din alte state membre care lucrează ocazional pe teritoriul lor, în special în ceea ce priveşte dreptul de deducere a cheltuielilor şi aplicarea unor rate de impozitare diferite.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu