Viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) este axată mai mult pe cheltuieli și pe controlul acestora, adică spre conformitate, decât spre performanță, având în continuare un cadru legislativ prea complex, se arată în avizul Curții de Conturi Europene cu privire la textele de lege privind reforma PAC.
Curtea recunoaşte eforturile depuse de Comisie pentru a simplifica dispoziţiile PAC şi pentru a da curs mai multor observaţii formulate de Parlament, de Consiliu şi de Curte, însă consideră că această politică are în continuare un cadru legislativ prea complex.
Deasemenea, deşi se afirmă că politica se axează pe rezultate, ea rămâne totuşi, în esenţă, axată pe cheltuieli şi pe controlul acestora, ceea ce înseamnă că este orientată mai curând către aspectele de conformitate decât către cele de performanţă.
Mai mult, obiectivele concrete ale plăţilor directe efectuate către fermieri nu sunt precizate în articolele regulamentului aplicabil, după cum nu sunt precizate nici rezultatele scontate ale acestor dispoziţii şi nici tipurile de indicatori care trebuie utilizaţi pentru măsurarea acestor rezultate.
Referitor la domeniul dezvoltării rurale, Curtea a subliniat importanţa de a se formula obiective concrete specifice pentru măsurile propuse şi de a se garanta că sprijinul este direcţionat către zonele rurale care au cea mai mare nevoie de ajutor.
Curtea a luat notă de intenţia Comisiei de a direcţiona plăţile PAC către „fermierii activi” şi de a asigura o repartizare mai echilibrată a plăţilor directe între diferiţii beneficiari. Curtea consideră însă, totodată, că există în continuare riscul de a fi efectuate plăţi către beneficiari care nu desfăşoară nicio activitate agricolă. În plus, Curtea remarcă faptul că efectul de redistribuire în urma reducerii cuantumului ajutorului dacă acesta depăşeşte anumite niveluri („plafonarea”) va fi unul limitat.
Totodată, Curtea propune să se adopte o definiţie simplă şi generală a „fermierului activ”.
În octombrie 2011, Comisia a înaintat Parlamentului European şi Consiliului propunerile sale legislative vizând reforma politicii agricole comune (PAC) urmând să fie aplicată începând cu 2014. Curtea de Conturi Europeană a examinat principalele patru proiecte de regulamente prezentate de Comisie şi îşi publică avizul cu privire la aceste texte de lege (Avizul nr. 1/2012).
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu