marți, 23 august 2011

Ziua europeană a victimelor regimurilor totalitare, comemorată în Polonia

Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, cunoscută uneori şi sub denumirea de Ziua panglicii negre, este marcată marţi, la Varşovia, prin mai multe ceremonii ce au fost deschise luni de preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, relatează site-ul thenews.pl.

23 august a fost desemnată ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare de către Parlamentul European în 2009 şi marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentele din acest an vor avea o încărcătură specială în contextul revoltelor şi răstunărilor de regimuri din nordul Africii.

În timp ce principalul eveniment, o conferinţă de comemorare a victimelor, este programată pentru marţi, ceremonia de deschidere a avut loc luni la Varşovia, găzduită de preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, alături de ministrul polonez de justiţie Krzysztof Kwiatkowski.

Obiectul conferinţei de marţi este de a ridica nivelul de conştientizare în Europa şi în afara ei a faptului că problema victimelor regimurilor totalitare continuă să fie actuală în lumea modernă, în contextul în care mulţi dintre cei care au avut de suferit de pe urma regimurilor autoritare sunt în viaţă şi astăzi.

"Le facem dreptate victimelor regimurilor totalitare predându-le generaţiilor tinere adevărul despre evenimente istorice", a declarat luni ministrul polonez de justiţie. "Îi comemorăm pe cei care au murit, deşi acest lucru rămâne o sarcină de dus la capăt pentru Polonia şi alte state europene, dintre care niciuna nu a trasat o listă completă a numelor victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, dacă privim mai cu atenţie la ceea ce facem în acest sens, reiese că rămân în continuare o mulţime de lucruri de făcut", a adăugat el.

Data de 23 august marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Semnat în 1939 între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, înţelegerea a deschis calea pentru cel de-al Doilea Război Mondial şi pentru împărţirea Poloniei, a precizat ministrul.

La ceremoniile care vor avea loc la Muzeul Revoltei din 1944 din Varşovia sunt aşteptaţi mai mulţi miniştri de justiţie ai statelor din UE, alături de reprezentanţi ai instituţiilor europene dedicate studiului istoriei moderne, printre care se numără şi Institutul Memoriei Naţionale din Polonia.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: