miercuri, 24 august 2011

Şefii unor mari companii din Franţa cer înfiinţarea "unei contribuţii excepţionale" din partea persoanelor "cele mai favorizate", pentru reducerea def

Şefii unor mari companii franceze au semnat o scrisoare, după modelul unei iniţiative americane, prin care cer înfiinţarea "unei contribuţii excepţionale" din partea persoanelor "cele mai favorizate", pentru reducerea deficitului bugetar al Franţei.

"Suntem conştienţi că am beneficiat din plin de modelul francez şi de un mediu european de care suntem ataşaţi şi vrem de contribuim la păstrarea acestora", se arată într-un apel publicat marţi de cei 16 semnatari pe site-ul Le Nouvel Observateur.

Ei au arătat că într-un moment în care guvernul cere tuturor un efort de solidaritate se simt datori să contribuie.

Printre semnatari se află Jean-Paul Agon, directorul general al grupului de cosmetice L'Oreal, Denis Hennequin, şeful grupului hotelier Accor, Maurice Levy, de la Publicis, Christophe de Margerie, şeful grupului petrolier Total, şi Frederic Oudea, directorul general al băncii Societe Generale.

Scrisoarea a fost semnată şi de Stephane Richard, directorul general al grupului de telecomunicaţii Orange, Jean-Cyril Spinetta, preşedintele Air France-KLM, Claude Perdriel, preşedintele consiliului de supraveghere al Nouvel Obser şi de miliardara Liliane Bettencourt, acţionară a L'Oreal.

Ei precizează că această contribuţie ar trebui să fie calculată "în proporţii rezonabile", pentru a se evita efectele economice nedorite, precum retragerile de capital din ţară şi creşterea evaziunii fiscale.

Măsura nu ar fi o soluţie în sine ci s-ar înscrie într-un efort mai larg de reforme privind cheltuielile şi veniturile, potrivit scrisorii.

Maurice Levy, care dispune de o avere semnificativă obţinută în domeniul publicităţii, este şi preşedinte al Asociaţiei companiilor private. El este primul care s-a declarat în favoarea "unei contribuţii excepţionale" a persoanelor cu venituri ridicate.

Apelul său este similar cu cel al miliardarului american Warren Buffett, care la jumătatea lunii august a propus celor mai bogaţi prieteni ai săi "să îşi bage mâinile în buzunare" pentru a contribui la reducerea datoriilor astronomice ale Statelor Unite.

Alţi şefi de companii, precum preşedintele băncii BNP Paribas, Michel Pebereau, nu au vrut să semneze scrisoarea dar nu s-au declarat împotriva unui efort fiscal suplimentar, a precizat publicaţia Nouvel Observateur.

Ştire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: