miercuri, 3 august 2011

Italia şi Spania aruncă zona euro în criza datoriei

Pieţele au aruncat din nou zona euro într-o stare de agitaţie la mai puţin de cincisprezece zile de la summitul care trebuia să împiedice extinderea crizei datoriei, cu atacuri împotriva Italiei şi Spaniei, costurile de finanţare pentru acestea atingând niveluri record, relatează AFP.

La Madrid, premierul José Luis Zapatero a convocat o întâlnire în această după-amiază cu ministrul economiei, Elena Salgado, 'pentru analizarea ultimelor mişcări pe pieţele financiare'.

Spania trebuie să treacă joi testul în faţa pieţelor printr-o emisie de obligaţiuni în valoare de 2,5 - 3,5 miliarde de euro.

Ministrul italian de finanţe, Giulio Tremonti, s-a deplasat miercuri la Luxemburg pentru a se întâlni cu liderul miniştrilor de finanţe din zona euro şi premier luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Ministrul italian nu a făcut nicio declaraţie la sosirea în Luxemburg, azi-dimineaţă.

Nu s-a dezvăluit nimic despre această întâlnire care pare o reuniune de criză, în contextul în care dobânzile la împrumuturile contractate de Italia au atins marţi niveluri record.

Întâlnirea celor doi oficiali vizează liniştirea pieţelor care se agită din nou în urma îndatorării enorme a Romei, după un prim semnal de alarmă la mijlocul lui iulie.

Numai Italia singură atârnă de două ori mai mult decât cele trei ţări salvate până acum de la faliment: Grecia, Irlanda şi Portugalia. Dacă ea ar ceda, întreaga zonă euro ar fi ameninţată.

Ori, în această perioadă estivală, nimic nu pare că va împiedica extinderea crizei datoriei la o nouă ţară din zona euro.

Comisia Europeană a exclus marţi orice discuţie despre un plan de salvare a Italiei, dar şi a Spaniei.

Instrumentele stabilite la summitul zonei euro din 21 iulie nu au fost încă puse în aplicare, mai ales răscumpărarea datoriei de pe piaţa secundară (unde se schimbă titlurile deja în circulaţie) de către Fondul European de Stabilitate Financiară.

O altă problemă este cea a dimensiunii acestui fond, creat în 2010 pentru ajutorarea Irlandei şi apoi a Portugaliei, care nu este decât de 750 miliarde de euro cu o garanţie efectivă a împrumuturilor de 440 miliarde de euro, spun analiştii. Ceea ce este insuficient pentru a ajuta, dacă va fi cazul, Roma sau Madridul.

Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, urmează să intervină în faţa Parlamentului, spre seară, şi ar putea anunţa cu această ocazie măsuri de relansare a economiei.

La rândul său, Tremonti a convocat deja marţi o reuniune a comitetului pentru salvgardarea stabilităţii financiare, care cuprinde Banca Italiei, autoritatea bursieră şi autoritatea de reglementare a asigurărilor.

Comitetul a încercat să-i liniştească pe investitori regretând faptul că Italia este obiectul 'unor tensiuni care derivă din incertitudini internaţionale în pofida reducerii progresive a deficitului public'.

Această opinie a fost împărtăşită marţi şi de preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, care ar putea deveni 'liderul' zonei euro, aşa cum a confirmat Juncker pentru presă.

Van Rompuy a considerat drept 'surprinzător' faptul că dobânda la care se împrumută ţări precum Italia şi Spania a crescut atât de mult de la summitul din 21 iulie.

Tremonti s-a întreţinut, de asemenea, telefonic marţi seară cu comisarul european pentru afacerile economice, Olli Rehn.

Degeaba a adoptat Italia la mijlocul lui iulie măsuri severe de austeritate, ea continuă să-i îngrijoreze pe investitori din cauza enormei datorii (aproape 1.900 miliarde de euro, adică 120% din PIB), a creşterii anemice şi a incertitudinii care planează asupra viitorului guvernului.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: