marți, 23 august 2011

Merkel pune condiţii pentru ca Belgradul să poată obţine statutul de candidat la UE

Cancelarul german Angela Merkel a enumerat marţi la Belgrad condiţiile referitoare la Kosovo pe care Serbia trebuie să le îndeplinească pentru a putea obţine statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană până la sfârşitul acestui an, subliniind importanţa ameliorării relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina în acest context, relatează France Presse.

'Dacă doreşte să obţină statutul de candidat, Serbia trebuie să reia dialogul (cu Pristina) şi să obţină rezultate (...), precum şi să dezmembreze structurile paralele' ce depind de Belgrad în nordul Kosovo, populat de o majoritate sârbă, fără a 'crea altele', a subliniat dna Merkel într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele sârb Boris Tadic.

Dar, de asemenea, şefa executivului german a cerut ca Misiunea europeană de poliţie şi justiţie în Kosovo (Eulex), privită dintotdeauna cu multă suspiciune de către sârbii din Kosovo, să-şi poată exercita funcţiile pe 'întreg teritoriul kosovar'.

Vizita dnei Merkel intervine la mai puţin de o lună după o perioadă de mare tensiune în nordul Kosovo: sârbii majoritari în această regiune au refuzat să recunoască autorităţile kosovare albaneze de la Pristina. Acestea din urmă au încercat la sfârşitul lunii iulie să preia controlul la două posturi de frontieră cu Serbia, o iniţiativă care a deteriorat considerabil relaţiile dintre Belgrad şi Pristina, suscitând furia sârbilor kosovari.

Părţile sârbă şi kosovară urmează să se reunească la 2 septembrie la Bruxelles pentru a relua dialogul lor sub auspiciile UE, în problemele practice ale populaţiei kosovare, sârbe şi albaneze. 'Vrem rezultate în cadrul acestui dialog (Belgrad/Pristina) (...) vrem progrese', a insistat dna Merkel.

'O ameliorare este necesară' pe subiectul Kosovo şi 'în primul rând în problema chestiunilor practice', a reiterat cancelarul german.

Serbia speră să obţină statutul de candidat la aderarea la UE către sfârşitul anului în curs şi, de asemenea, o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Ştirea preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: