miercuri, 17 august 2011

Băncile din UE critică propunerea franco-germană privind taxa pe tranzacţiile financiare

Băncile cu operaţiuni în Uniunea Europeană critică propunerea franco-germană de introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare, afirmând că măsura nu va stabiliza pieţele financiare, ba chiar ar putea contribui la perturbarea acestora.

Asociaţia Pieţelor Financiare din Europa (AFME), care reuneşte cele mai mari bănci din UE, a apreciat miercuri că taxa ar majora doar costurile pentru o mare parte din sectorul de profil şi ar afecta creşterea.

Acţiunile operatorilor bursieri au avut o evoluţie negativă după anunţul de marţi al preşedintelui francez Nicolas Sarcozy şi al cancelarului german Angela Merkel.

Cei doi, supuşi unor presiuni puternice pentru a veni cu măsuri de refacere a încrederii în zona euro, nu au prezentat detalii privind modul de aplicare a taxei.

Austria, Italia şi Spania au anunţat că vor sprijini iniţiativa.

Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Nonan, a declarat că noua taxă ar trebui să se aplice în toate ţările membre ale Uniunii Europene, nu doar în cele 17 din zona euro.

În acest caz, ar fi nevoie de acordul Marii Britanii, cel mai mare centru financiar din Uniunea Europeană, care se opune ca doar UE să adopte o astfel de măsură.

Asociaţia Bancherilor Britanici a arătat că Marea Britanie consideră că această taxă va fi viabilă doar dacă este introdusă la nivel mondial, întrucât în caz contrar ar distorsiona pieţele mondiale.

În Germania, asociaţia băncilor cooperatiste crede că orice astfel de taxă nu va stabiliza pieţele dacă este aplicată doar în zona euro.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat în trecut că dacă o taxă pe tranzacţiile financiare nu este aplicată la nivel global nu va da rezultate.

Operatorul bursier german Deutsche Boerse, ale cărui titluri erau la ora 12:50 GMT în scădere cu 6%, a apreciat că "taxa încurajează transferul tranzacţiilor în regiuni unde prevederea nu este aplicabilă, ceea ce ar fi un cadou pentru pieţele nereglementate".

Acţiunile operatorului britanic London Stock Exchange au coborât cu 4,7%, iar titlurile NYSE Euronext au pierdut marţi 8%.

Reprezentanţii LSE şi NYSE Euronext au refuzat să comenteze.

Ştire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: