luni, 8 august 2011

Comisia Europeană:175 milioane EUR ajutor de redresare şi de dezvoltare pentru Somalia

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a anunţat decizia de a consolida angajamentul pe termen lung al Europei faţă de Somalia cu 175 milioane EUR destinate asistenţei pentru dezvoltare. Fondurile vor fi acordate Somaliland, Puntland şi altor regiuni în care au fost deja create condiţii de securitate viabile şi minime niveluri de guvernanţă, precum şi Somaliei Centrale, unde stabilitatea este în curs de îmbunătăţire, iar condiţiile permit ca rezultatele asistenţei pentru dezvoltare să fie vizibile.

Comisarul Piebalgs, care a vizitat Somaliland cu mai puţin de o lună în urmă, şi-a reafirmat convingerea că asistenţa pentru dezvoltare poate oferi soluţii sustenabile, deoarece vizează cauzele profunde ale unei crize prelungite.

Comisarul a declarat: Somalia traversează o gravă criză umanitară. Seceta reprezintă cauza imediată, însă cauzele profunde sunt legate de problemele structurale ale acestui stat fragil. Această nouă finanţare ne va permite să contribuim la consolidarea instituţiilor şi să investim într-o infrastructură mai bună, în securitatea alimentară şi în educaţie. Avem convingerea că angajamentul nostru pe termen lung va ajuta Somalia să avanseze pe calea dezvoltării economice incluzive şi sustenabile şi a stabilităţii. Populaţia acesteia, care suferă de atâta timp, merită acest lucru.”

Totodată, Uniunea Europeană este un donator major de ajutor umanitar pentru milioanele de somalezi afectaţi de violenţă şi de foamete în ţara lor şi în regiune (Etiopia, Kenya, Djibouti).

În 2010, Comisia Europeană a alocat 35 milioane EUR sub formă de asistenţă umanitară pentru Somalia. În 2011, au fost alocate până în prezent 30 milioane EUR şi sunt prevăzute încă 28 milioane EUR. Prin aceste fonduri se sprijină acţiuni în materie de securitate alimentară, sănătate, nutriţie, asigurarea adăpostului, epurarea apei, promovarea igienei, mijloace de subzistenţă, protecţie şi de coordonare a asistenţei.

Creşterea finanţării asistenţei umanitare pentru Somalia face parte dintr-un pachet mai amplu destinat soluţionării crizei grave cauzate de secetă şi foamete în Cornul Africii. Până în prezent, în 2011, ţărilor din Cornul Africii le-a fost alocată sumă de 97,47 milioane EUR. Comisia a lansat procesul de mobilizare rapidă a încă 60 milioane EUR pentru a uşura suferinţele atâtor oameni. Prin aceasta, nivelul total al ajutorului consacrat regiunii se va ridica la aproximativ 158 milioane EUR.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: