joi, 18 august 2011

Autoritatile au reziliat contractul cu Euroactiv Bistrita, asociatia implicata in scandalul in urma caruia Ioan Nelu Botis a plecat de la ministerul M

Autoritatile au reziliat contractul cu Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, prin care era finantat proiectul “Sansa la demnitate”. Euroactiv Bistrita a fost in centrul unui scandal in urma caruia democrat-liberalul Ioan Nelu Botis a demisionat din functia de ministru al Muncii. Contractul a fost reziliat in urma unui control care a constatat incalcarea normelor europene in materie de conflict de interese. Euroactiv Bistrita a beneficiat de o finantare de 500 000 euro - bani europeni - de la o institutie din subordinea ministerului Muncii, la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru; sotia acestuia a fost platita din bani europeni; Ioan Botis a fost fondator al Euroactiv Bistrita care a functionat intr-un imobil proprietate a fostului ministru.

Contractul de finantare POSDRU/104/5.1./G/79740 a fost reziliat prin decizia Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest (OIRPOSDRU Nord-Vest). Decizia de reziliere a fost emisa in baza articolului 14, aliniatul 3, din contractul de finantare incheiat intre OIRPOSDRU Nord-Vest si Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita la data de 22 octombrie 2010.”, se arata intr-un comunicat transmis de OIRPOSDRU Nord-Vest.

Potrivit comunicatului, contractul a fost reziliat pentru ca a fost identificata o incalcare a legislatiei nationale, dar si a Regulamentului CE 1605/2002. Mai exact, organismul intermediar a descoperit ca in acest caz a aparut si un conflict de interese.

HotNews.ro a relatat in aprilie, dupa izbucnirea scandalului, ca in acest caz exista mai multe aspecte ce intra in sfera conflictului de interese. Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Sotia ministrului a fost angajata de Euroactiv si a fost platita cu 8000 de lei lunar, banii provenind chiar din finantarea europeana.

Finantarea europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007 si a fost si membru fondator al asociatiei. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere.

Ştire preluată de la: Hotnews

Niciun comentariu: