luni, 22 august 2011

Comisia Europeană pregăteşte întărirea reglementărilor privind spaţiul Schengen

Ţările europene care vor încerca să introducă din nou controale la frontierele interne în cadrul spaţiului Schengen pentru o perioadă mai lungă de cinci zile vor fi nevoite să obţină permisiunea Bruxellesului, conform unui noi proiect al UE care va fi lansat în septembrie, a relatat duminică Financial Times.

Propunerea Comisiei Europene, executivul UE, impune condiţii stricte privind eventuala reintroducere de noi controale ale paşapoartelor între statele membre. Printre condiţii se numără o limită maximă de şase luni în care se pot reintroduce controalele la frontieră şi reevaluări la fiecare 30 de zile.

Totuşi, noua abordare a Comisiei se va confrunta cel mai probabil cu rezistenţa multor guverne naţionale, în special a Franţei, dornice să-şi ofere un câmp de acţiune mai larg în ceea ce priveşte suspendarea dreptului la liberă circulaţie în spaţiul Schengen în circumstanţe excepţionale, notează Financial Times.

Planul, aflat în prezent în fază de proiect, conturează prima întărire a regulilor Schengen de la intrarea lor în vigoare în 1995 ca un mijloc de a permite libera circulaţie a oamenilor şi a bunurilor între cele mai multe din statele din UE.

Schimbările la actualele reguli au fost cerute pentru prima dată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi de premierul italian Silvio Berlusconi, în urma afluxului de imigranţi din nordul Africii spre Europa declanşat de Primăvara arabă.

Zeci de mii de tunisieni au trecut frontiera în Franţa după ce au ajuns pe mare în Italia, determinând Parisul să trimită detaşamente de poliţie pentru a controla partea sa de frontieră. Sarkozy a cerut de asemenea noi mijloace de a opri circulaţia imigranţilor ilegali în blocul comunitar prin reintroducerea controalelor la frontiere 'în circumstanţe excepţionale'.

Propunerea Comisiei ar oferi Bruxellesului dreptul de a decide în problema suspendării dreptului la liberă circulaţie, posibil în colaborare cu Consiliul UE, care reprezintă guvernele naţionale.

Planul este susţinut de o coaliţie de state din estul şi sudul UE, dintre care majoritatea cu frontiere cu ţări din afara blocului comunitar. Acestea vor să evite orice decizie unilaterală a unei singure ţări în afara unui cadru bine controlat.

În schimb, Franţa, prin vocea lui Sarkozy, şi multe ţări nordice vor să aibă o libertate de acţiune mai mare pentru a izola statele membre despre care cred că ar putea fi folosite de imigranţii ilegali pentru a le traversa frontierele.

Un mecanism separat înaintat de asemenea de Comisie va întări inspecţiile la punctele de trecere de la frontierele externe ale UE. Ţările care nu vor reuşi să rezolve diverse probleme privind graniţele lor cu state din afara UE ar putea fi efectiv suspendate din spaţiul Schengen pentru o perioadă nedefinită. Grecia, a cărui graniţă permeabilă cu Turcia este în prezent administrată cu ajutorul UE, ar fi cel mai probabil o primă ţintă a unui astfel de regim, potrivit unor oficiali din cadrul UE.

Odată ce propunerea va fi lansată în septembrie, ea va avea nevoie de aprobarea Consiliului UE şi a Parlamentului European.

Potrivit unor diplomaţi implicaţi în discuţii, nu există perspective imediate privind reintroducerea de controale vamale în cadrul Schengen. Totuşi, presiuni politice interne încurajează diverşi lideri naţionali să adopte o poziţie mai dură în ceea ce priveşte un astfel de plan.

Posibilitatea de a reglementa libera circulaţie în interiorul UE a devenit un punct comun în platformele partidelor populiste în ţări precum Danemarca sau Olanda, în contextul în care multe dintre aceste formaţiuni au câştigat teren în ultimii ani.

Danemarca a prezentat în primăvară un plan de întărire a controalelor vamale la frontiera cu Germania şi Suedia, în ciuda îngrijorărilor repetate exprimate de Comisie conform căreia o astfel de decizie ar putea încălca legislaţia UE.

Ştire preluată de la: Capital

Niciun comentariu: