miercuri, 31 august 2011

Agenda digitală: un proiect finanţat de UE urmăreşte generalizarea accesului la terminalele pentru autoservire

Comisia Europeană a alocat proiectului „APSIS4All" - al cărui obiectiv este proiectarea și validarea unor interfețe personalizate, inclusiv a unor carduri fără contact - fonduri în valoare de 3,41 milioane de euro, reprezentând jumătate din bugetul total al proiectului.

Proiectul urmăreşte să facă terminalele pentru autoservire, cum sunt distribuitoarele automate de bilete pentru transportul public, ghişeele de informare a publicului sau bancomatele, mai accesibile pentru persoanele cu handicap, care reprezintă 1/6 din populaţia Europei, sau pentru cei 87 de milioane de europeni cu vârste de peste 65 de ani. Conform unui studiu realizat la nivelul UE, numai 38% dintre bancomatele (automated teller machines - ATM) din Uniunea Europeană sunt prevăzute cu capacități vocale pentru clienții cu handicap, mult mai puține decât în SUA (61%) și Canada (aproape toate bancomatele).

Primele teste vor avea ca obiect bancomate din Barcelona (Spania), începând din septembrie 2011, și distribuitoare automate de bilete din Padeborn (Germania), începând din ianuarie 2012, și se vor desfășura pe o perioadă de trei ani.

Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Terminalele publice pentru autoservire sunt foarte răspândite, iar numărul lor continuă să crească. Totuși, multe dintre ele sunt dificil de utilizat de către persoanele cu handicap sau de către unele persoane în vârstă, care, în condițiile date, nu pot beneficia de serviciile oferite."

O primă etapă a proiectului va consta în culegerea de informații de la 3 000 de utilizatori care vor testa diferite aparate, pentru a adapta interfețele la necesitățile și preferințele lor. Vor fi testate, de la 1 septembrie 2011, 65 de bancomate din Barcelona (Spania) aparținând băncii Caixa, iar de la 1 ianuarie 2012, 24 de distribuitoare automate de bilete din localitatea Padeborn din landul Renania de Nord -Westfalia (Germania), exploatate de societatea Höft & Wessel AG.

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene

Niciun comentariu: