luni, 15 august 2011

Ministerul Justiţiei lansează un concurs pentru ocuparea unui post la Comitetul european pentru prevenirea torturii

Ministerul Justiţiei a lansat procedura de selecţie a trei persoane, ce vor fi nominalizate în lista ce urmează a fi înaintată către Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE), ce va alege reprezentantul României în cadrul Comitetului european pentru prevenirea torturii şi pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

Procedura a fost demarată având în vedere că mandatul actualului reprezentant al României expiră la data de 19 decembrie 2011.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul MJ, România a ratificat Convenţia europeană pentru prevenirea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante şi protocoalele sale adiţionale nr. 1 şi 2, prin Legea nr. 80 din 30 septembrie 1994, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 285 din 07/10/1994.

Convenţia a creat Comitetul european pentru prevenirea torturii şi pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).

Mandatul CPT constă în efectuarea de vizite la locurile de detenţie pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate şi, dacă este cazul, să facă recomandări statelor cu scopul de a întări protecţia acestor persoane împotriva torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Activitatea CPT are la bază principiile cooperării şi confidenţialităţii.

În calitate de stat parte la Convenţie, România are un reprezentant în cadrul CPT.

Potrivit articolului 5, alineatul 1 din Convenţie, membrii CPT sunt aleşi de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei cu majoritate absolută de voturi de pe o listă de candidaţi întocmită de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliul Europei (APCE). În vederea elaborării acestei liste, delegaţia naţională a fiecărei părţi în Adunarea Parlamentară prezintă trei candidaţi, dintre care cel puţin doi au cetăţenia statului respectiv.

Articolul 5, alineatul 3 din Convenţie prevede că membrii CPT sunt aleşi pentru o perioadă de 4 ani şi pot fi realeşi de două ori.

În conformitate cu articolul 4, alineatul 2 din Convenţie, membrii CPT sunt aleşi dintre persoanele cu o înaltă moralitate, recunoscute pentru competenţa lor în domeniul drepturilor omului sau care au experienţă profesională în domeniile pe care le tratează Convenţia.

Membrii CPT sunt experţi independenţi şi imparţiali în exercitarea mandatelor lor şi activează cu titlu individual. Aceştia trebuie să fie disponibili pentru participarea la misiunile de evaluare efectuate în statele părţi la Convenţie.

Pentru a fi propus ca reprezentant al României în CPT, candidaţii trebuie să dovedească îndeplinirea următoarelor condiţii: capacitate deplină de exerciţiu; bună reputaţie profesională şi morală; diplomă de licenţă într-un domeniu de activitate cu relevanţă pentru aplicarea Convenţiei; experienţă profesională considerabilă în domeniul reglementat de Convenţie (de exemplu magistrat, avocat, medic legist, psihiatru, sociolog, specialist pe probleme penitenciare, poliţist, expert în domeniul drepturilor omului); cunoaştere aprofundată a domeniului drepturilor omului şi a instrumentelor juridice internaţionale în materie; cunoaştere aprofundată a uneia dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei (engleza sau franceză); lipsa antecedentelor penale; certificarea faptului că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu a colaborat cu acestea; disponibilitatea de a participa la misiunile CPT; compatibilitate între statutul de membru CPT şi funcţia exercitată pe plan naţional.

Conform Rezoluţiei nr. 1540 (2007) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind Ameliorarea procedurilor de alegere a membrilor CPT, sunt încurajate candidaturile feminine, astfel încât lista propunerilor formulate de delegaţiile naţionale să cuprindă reprezentanţi ai ambelor sexe.

Ştire preşuată de la: Agerpres

Niciun comentariu: