joi, 11 august 2011

O nouă misiune de evaluare în România pentru a putea primi undă verde la exportul de carne de porc în ţările UE

Experţii Comisiei Europene vor mai efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, a declarat pentru Agerpres preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

"În ultima misiune efectuată de experţii comunitari, în luna iulie, au fost făcute verificări şi am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice să mai fie revizuite într-o misiune nouă de evaluare, care ne va fi anunţată ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, în septembrie. Aceasta presupune verificarea măsurilor pe analiza riscului, având în vedere că suntem la graniţa cu statele terţe unde evoluează peste porcină. În jurul fermelor va trebui să facem prelevări de sânge ca să se vadă că porcii sunt sănătoşi", a precizat Roatiş.

Inspectorii veterinari au făcut deja analize în zonele aflate la graniţa cu Serbia, în Clisura Dunării, dar acest lucru ar trebui realizat şi în zona de nord şi la graniţă cu Moldova.

Potrivit şefului ANSVSA, misiunea de evaluare din iulie a urmărit funcţionalitatea sistemului canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc, implementat de România.

"Această verificare s-a realizat la nivel teritorial, în Timiş şi Arad, pe baza documentului de poziţie asumat de ANSVSA, MADR şi Asociaţiile crescătorilor de porcine, prezentat şi adoptat de statele membre. Misiunea a vrut să vadă dacă acest sistem canalizat este funcţional. Concluziile au arătat că sistemul poate fi funcţional, dacă România va aloca resurse bugetare şi umane în susţinerea controlului în sistem fără a neglija programul co-finanţat transmis către CE vizavi de pesta porcină. Noi avem resurse alocate pentru prelevarea problelor de sânge şi trimiterea acestora la laborator mai ales după deblocarea bugetului", a explicat Radu Roatiş.

Deşi este optimist în privinţa obţinerii acestui acord din partea CE, preşedintele ANSVSA a afirmat că aprobarea va mai fi amânată cu cel puţin o lună de zile, în condiţiile în care se estima obţinerea acesteia în luna septembrie.

"Sperăm să ieşim în acest an pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, chiar dacă vom mai întârzia încă o lună de zile faţă de termenul estimat, datorită noii misiuni de evaluare. Trebuie să înţelegem temerile lor, mai ales că pesta porcină este o boală care evoluează de 70 de ani în România şi a afectat populaţii imasive de porci. De asemenea, România este o ţară cu 1,54 de milioane de gospodării ale populaţiei, iar virusul pestei porcine a suferit mutaţii de-a lungul anilor şi este mai rezistent. Aceste aspecte sunt greu de acceptat, dar, pe de altă parte, nu poate fi neglijat nici faptul că nu mai avem cazuri de pestă în România, că facem recoltări permanente şi că am reuşit să facem progrese în ultimii trei ani. Sper să fie luată în considerare toată activitatea ANSVSA în aceste domeniu. Eu cred că vom obţine acest acord din partea CE pentru că, dacă, ar fi avut posibilitatea să ni se dea un refuz l-am fi primit deja", a adăugat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, firmele care vor dori să exporte carne şi produse din carne vor trebui să solicite acest lucru asociaţiilor patronale din sectorul de creştere a porcilor.

"Există un ghid în documentul de poziţie şi acolo sunt trecute măsurile pe care trebuie să le respecte cei care vor să exporte, dar solicitarea o vor face către asociaţiile patronale. Noi doar controlăm dacă aceste măsuri au fost respectate", a mai adăugat Radu Roatiş.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: