marți, 16 august 2011

Întâlnire de gradul zero Sarkozy-Merkel

Summit mult-aşteptat la Paris: preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, reîntors mai repede din vacanţă o primeşte marţi după-amiază la Palatul Elysée pe cancelara germană, Angela Merkel. Cei doi lideri politici europeni vor încerca să calmeze temerile pieţelor financiare cu privire la criza datoriilor.

Pieţele bursiere, extrem de agitate în ultimele săptămâni nu aşteaptă rezultate concrete de pe urma acestei întâlniri între Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Un oficial de la Berlin avertiza şi el că "nu trebuie aşteptate soluţii spectaculoase". Mai ales că instaurarea unor euro-obligaţiuni sau eurobonds, cum li se mai spune, ca soluţie pentru a întări solidaritatea în interiorul zonei euro nu va figura pe agenda discuţiilor de la Palatul Elysée. Pentru germani, acest lucru nu este de dorit şi nici nu e posibil de pus în practică, atâta vreme cât fiecare ţară îşi are propria politică bugetară.

Rămâne de văzut atunci în ce alt domeniu Franţa şi Germania vor putea afişa marţi o poziţie comună pentru a linişti pieţele. Fără un acord decisiv, febrilitatea burselor riscă să persiste, mai ales căcriza datoriilor e departe de a fi terminată.

Ţări precum Spania şi Italia sunt în colimatorul speculatorilor, în timp ce zvonuri tot mai insistente evocau zilele trecute o posibilă degradare a notei acordate Franţei de agenţiile de rating. Chiar dacă informaţia a fost dezminţită, analiştii aşteaptă mai multă disciplină bugetară din partea Parisului şi mai ales mai multă coeziune şi reactivitate politică în întreaga zonă euro.

Ştire preluată de la: RFI

Niciun comentariu: