duminică, 21 august 2011

Il Giornale: Slovacia propune sterilizarea femeilor foarte sărace. Măsura vizează în primul rând femeile de etnie romă

Ministrul Muncii din Slovacia, Josef Mihal, propune oferirea de contraceptive şi sterilizarea gratuită voluntară pentru femeile cele mai sarace din ţară. Măsura ar viza în mod deosebit femeile de etnie romă.

Potrivit statisticilor, în Slovacia se înregistrează tot mai multe naşteri, o femeie aparţinând categoriilor sociale defavorizate trăieşte aproximativ 59,5 ani, timp în care dă naştere la 4,6 copii, relatează Il Giornale.

Pentru a rezolva această problemă, ministrul Muncii şi Afacerilor Sociale din Slovacia, Josef Mihal, a propus guvernului să promoveze sistemul de control al naşterilor prin oferirea de contraceptive gratuite şi sterilizarea femeilor mai sărace pe cheltuiala statului.

Considerând că partea cea mai săracă din populaţia slovacă este de etnie romă, propunerea a provocat deja controverse, fiind etichetată imediat drept rasistă.

"Este doar o propunere. Legea va fi pregatită mai târziu", a declarat purtatorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Slavomira Selesova, amintind că ipoteza va trebui să fie examinată din toate perspectivele.

În trecut, Sloacia a mai fost condamnată pentru încălcarea "dreptului la viaţa privată şi de familie şi dreptului de acces la justiţie". Potrivit unui raport din 2010 al Amnesty International în timpul regimurilor naziste şi comuniste unele femei rome au fost sterilizate forţat. Uneori asemenea practici au continuat şi după căderea acestor regimuri.

Sociologul Elena Kriglerova Gallova a declarat presei slovace: "Nu am nicio problemă cu privire la contraceptive, care sunt foarte scumpe în Slovacia. Acestea sunt o soluţie temporară, în timp ce sterilizarea este definitivă şi transmite un mesaj simbolic: nu dorim să mai aveţi copii".

Chiar daca legea va fi aprobată, sterilizarea va fi voluntară (faţă de cea aplicată în timpul regimului comunist), dar presiunea psihologică asupra femeilor, în special a celor de etine romă, ar putea conduce la acelaşi rezultat.

Ştire preluată de la: Hotnews

Niciun comentariu: