miercuri, 3 august 2011

Încercarea dezonorabilă a lui Nicolas Sarkozy de a hărţui romii din Franţa a fost un eşec

Încercarea lipsită de onoare a lui Nicolas Sarkozy de a hărţui romii din Franţa a fost un eşec, pentru că romii repatriaţi în Bulgaria şi România s-au întors şi trăiesc în condiţii mai dure, iar adevărul trist este că preşedintele ştia ce se va întâmpla.

El a vrut însă să împrumute retorica partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, într-o încercare de a-şi îmbunătăţi procentele din sondaje, comentează The Independent în ediţia online.

În pofida criticilor internaţionale faţă de hărţuirea celei mai mari minorităţi din Europa , aproape 500 de tabere de romi au fost demolate şi 10.000 de membri ai acestei etnii au fost repatriaţi în România şi Bulgaria.

Adulţii şi-au pierdut locurile de muncă, copiii şi-au întrerupt şcoala, accesul la apă şi electricitate a fost tăiat, iar programele de vaccinare oprite. Presiunea şi intimidările din partea poliţiei au crescut, iar tabere ale romilor au fost atacate cu cocteiluri Molotov.

Cu toate acestea, Sarkozy a obţinut atenţia mediatică pe care a dorit-o . Problema este că Frontul Naţional a răspuns la informaţiile privind revenirea romilor făcând apeluri la un tratament şi mai dur, comentează The Independent, exprimându-şi speranţa că preşedintele francez nu va ceda din nou la un asemenea populism cinic.

El este criticat în prezent din toate părţile pentru că s-a apropiat de dreapta autoritară fără a obţine rezultate notabile. Francois Hollande, candidat la învestitura Partidului Socialist pentru alegerile prezidenţiale, a vorbit despre un "decalaj izbitor între provocarea verbală" a lui Sarkozy, din vara trecută, şi "lipsa unor acţiuni concrete".

Prin urmare, Sarkozy a adoptat recent un comportament mai blând, mai amabil, într-o încercare de a recuceri electoratul de centru înaintea scrutinului prezidenţial din primăvara lui 2012.

Ştire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: