vineri, 26 august 2011

CE: Franţa şi-a modificat legislaţia pentru a asigura respectarea dreptului la libera circulaţie

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a afirmat, joi, că Franţa a adoptat toate modificările legislative solicitate de CE pentru asigurarea respectării directivei privind libera circulaţie, la un an după o polemică privind romii români şi bulgari.

"Franţa a adoptat toate modificările legislative cerute de Comisie pentru asigurarea respectării directivei (europene) privind libera circulaţie", a spus Reding.

Ea a adăugat că autorităţile de la Paris au asigurat "toate garanţiile care îi protejează pe cetăţenii Uniunii împotriva expulzărilor arbitrare şi tratamentelor discriminatorii".

Declaraţiile lui Reding par să încheie definitiv polemica declanşată în vara anului trecut între autorităţile franceze şi comisarul european. Nemulţumită de expulzarea romilor români şi bulgari din Franţa, cetăţeni europeni, ea a comparat situaţia cu cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, provocând replici dure din partea autorităţilor franceze.

În cele din urmă, Franţa a acceptat să modifice legislaţia naţională, pentru o mai bună transpunere a reglementărilor europene privind expulzarea cetăţenilor UE şi a reuşit să evite o procedură judiciară la nivel UE.

"Într-o perioadă de criză economică, este posibil ca unele state membre UE să fie tentate să adopte măsuri discriminatorii împotriva cetăţenilor Uniunii şi a membrilor familiilor acestora. Dar directiva europeană privind libera circulaţie oferă garanţii suficiente pentru ca exercitarea acestui drept să nu devină o povară disproporţionată pentru bugetul unui stat membru. Deci nu este cazul să fie luate măsuri naţionale unilaterale în acest domeniu", a precizat Reding.

Potrivit Comisiei Europene, 16 state membre, printre care se numără şi Franţa, respectă în prezent directiva privind libera circulaţie. Alte zece state, dintre care fac parte Germania, Spania şi Marea Britanie, încă mai trebuie să-şi revizuiască legislaţia naţională în conformitate cu dreptul european, în caz contrar riscând să facă obiectul unor proceduri în justiţia europeană.

http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gifŞtire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: