vineri, 12 august 2011

Comisia Europeană propune ca 2013 să fie desemnat „Anul european al cetăţenilor”

Comisia Europeană a propus ca anul 2013, cu ocazia celei de a douăzecea aniversări a instituirii cetăţeniei Uniunii prin Tratatul de la Maastricht, să fie desemnat drept „Anul european al cetăţenilor”.

Obiectivul “Anului european al cetăţenilor” este de a facilita exercitarea dreptului cetăţenilor Uniunii la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul UE, asigurându-se că aceştia pot consulta cu uşurinţă informaţiile cu privire la drepturile lor. Bugetul propus pentru activităţile care urmează să aibă loc în cadrul Anului european al cetăţenilor – 2013 este de 1 milion EUR.

Dacă europenii nu îşi cunosc drepturile, aceştia nu sunt în măsură să şi le exercite în mod efectiv. Astăzi, 48% dintre europeni au sentimentul că nu sunt bine informaţi cu privire la drepturile pe care le au. Anul european al cetăţenilor ne va ajuta să schimbăm acest lucru. Va fi o bună ocazie pentru a le reaminti cetăţenilor ceea ce Uniunea Europeană poate face pentru fiecare dintre noi.”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE responsabil pentru justiţie şi cetăţenie.

Anul european al cetăţenilor va fi caracterizat prin continuarea acţiunilor puse în aplicare ca urmare a Raportului privind cetăţenia UE: în 2013, Comisia va publica un plan de acţiune pentru finalizarea eliminării obstacolelor rămase care împiedică cetăţenii să beneficieze de drepturile lor în calitate de cetăţeni ai Uniunii.

Pentru a marca Anul european al cetăţenilor - 2013, vor fi organizate o serie de evenimente, conferinţe şi seminare în întreaga UE, la nivelul Uniunii, precum şi la nivel naţional, regional sau local. De asemenea, Comisia intenţionează să consolideze vizibilitatea portalurilor web multilingve Europe Direct şi „Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui „ghişeu unic” de informare privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene, precum şi rolul şi vizibilitatea instrumentelor de soluţionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetăţenilor Uniunii să beneficieze într-o mai mare măsură de drepturile pe care le au şi să le apere.

Decizia va trebui să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri conform „procedurii legislative ordinare” (codecizie). Comisia intenţionează să lucreze în strânsă colaborare cu celelalte instituţii ale Uniunii, în special Parlamentul European, şi cu statele membre pentru a se asigura că anul european are un impact puternic şi durabil.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: