miercuri, 10 august 2011

Germania vrea un consiliu al zonei euro care să poată sancţiona statele cu cheltuieli prea mari

Germania a cerut, marţi, înfiinţarea unui "consiliu de stabilitate" la nivelul zonei euro, care să poată impune sancţiuni statelor membre cu cheltuieli prea ridicate.

Vicecancelarul Philipp Roesler, care ocupă şi poziţia de ministru al Economiei, a declarat că ţările din zona euro trebuie supuse şi unor teste de competitivitate, care să examineze flexibilitatea pieţelor muncii şi alţi factori.

"Ne trebuie un nou pact pentru euro", a spus Roesler.

Scopul este de a asigura stabilitatea zonei euro, a adăugat el. Oficialul german va prezenta propunerile omologilor din Uniunea Europeană la următoarea reuniune.

Ideile vicecancelarului german includ şi introducerea în statele din zona euro a unei limite pentru îndatorare, bazată pe modelul german.

Roesler, lider al Partidului Democraţii Liberi aflat în coaliţia guvernamentală, a făcut aceste declarţii după ce s-a consultat cu Angela Merkel, cancelarul executivului german, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Berlinul a insistat de la declanşarea crizei datoriilor că cele 17 state membre ale uniunii monetare pot să se bazeze pe sprijin atâta timp cât sunt dispuse să deruleze reforme pentru creşterea competititvităţii şi reducerea deficitelor.

Ştire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: