joi, 18 august 2011

MB: Numărul lucrătorilor imigranţi creşte puternic, la fel numărul şomerilor britanici

Numărul de locuri de muncă ocupate de persoane născute în afara Regatului Unit a crescut cu aproape 300.000 între lunile martie şi iunie, în timp ce numărul persoanelor angajate născute în Marea Britanie a scăzut cu 50.000, indică noi cifre furnizate de Oficiul Naţional de Statistică /ONS/ şi preluate miercuri de The Daily Telegraph.

Creşterea numărului de lucrători născuţi în străinătate din Marea Britanie subliniază o puternică "lipsă de competenţe" în rândul cetăţenilor Regatului Unit - ceea ce înseamnă că angajatorii trebuie să importe forţă de muncă din Asia şi Europa Centrală, au avertizat observatorii.

Cifrele oficiale privind piaţa forţei de muncă - mai proaste decât se aştepta - arată că şomajul din Marea Britanie a crescut cu 38.000 de persoane ajungând la 2,49 milioane, sau 7,9% din populaţie.

Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a admis cifrele sunt dezamăgitoare, însă a subliniat că se crează încă locuri de muncă în economia britanică.

Cifrele au indicat, de asemenea, că numărul de femei şomere este la cel mai înalt nivel din ultimul sfert de secol. Această situaţie este cauzată de reducerile de personal din sectorul public, care angajează un număr disproporţionat de femei, au explicat economiştii.

Totodată, potrivit datelor ONS, numărul persoanelor angajate în prezent în Marea Britanie se ridică la 25 milioane în perioada amintită, în scădere cu 50.000 faţă de un an mai devreme.

În schimb numărul de persoane angajate născute în afara Marii Britanii est de 4,15 milioane, în creştere cu 289.000 faţă de anul trecut.

ONS a explicat însă că nu toate persoanele incluse în categoria "născute în afara Regatului Unit" sunt lucrători migranţi, în condiţiile în care acest grup include mulţi cetăţeni britanici.

Cu toate acestea, alte date din raportul amintit au confirmat că lucrătorii străini obţin locuri de muncă într-o proporţie cu mult mai mare decât cei născuţi în Marea Britanie. Astfel, numărul de cetăţeni străini angajaţi a crescut cu 166.000 în perioada menţionată, în timp ce numărul de cetăţeni britanici angajaţi a crescut cu o cifră mult mai mică - de doar 71.000.

În altă parte în raport, ONS susţine că numărul de persoane forţate să accepte o slujbă cu jumătate de normă deoarece nu au găsit altceva a crescut cu 83.000, ajungând la 1,26 de milioane, cea mai mare cifră din 1992, atunci când aceste date au început să fie înregistrate. Cifrele au indicat, de asemenea, continuarea unei tendinţe îngrijorătoare a şomajului în rândul tinerilor. Astfel, numărul de şomeri cu vârste între 16-24 ani a crescut cu 15.000, ajungând la 949.000 între lunile martie şi iunie, ceea ce înseamnă că peste 1 din 5 tineri - sau 20,2 % - sunt în prezent şomeri.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: