joi, 11 august 2011

Comisia acceptă ca Spania să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români

Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unei cereri din partea autorităţilor spaniole din data de 28 iulie.

În decizia sa de astăzi, Comisia Europeană autorizează Spania să instituie pentru români restricţii temporare privind accesul acestora la piaţa forţei de muncă din Spania, până la 31 decembrie 2012. Aceste restricţii se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile. Cu toate acestea, restricţiile nu afectează pe cetăţenii români care sunt deja activi pe piaţa forţei de muncă din Spania.

Analiza efectuată de Comisie a stabilit că cetăţenii români care trăiesc în Spania sunt puternic afectaţi de şomaj, 30 % dintre aceştia fiind şomeri. 191 400 de cetăţeni români care au lucrat în Spania au fost şomeri în primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numărul de şomeri cel mai ridicat după cel al resortisanţilor spanioli. Cu trei ani mai înainte, acest număr a fost de numai 80 100. În aceeaşi perioadă de timp, numărul angajaţilor români a scăzut cu aproape 24 %. %. În ciuda unei diminuări a numărului resortisanţilor români care au venit să lucreze în Spania în ultimii ani, afluxul rămâne la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numărul resortisanţilor români cu reşedinţa permanentă în Spania a crescut de la 388 000 la 1 ianuarie 2006 la 823 000 la 1 ianuarie 2010.

Din moment ce Spania şi-a deschis piaţa forţei de muncă pentru toţi cetăţenii UE, orice restricţie a liberei circulaţii a lucrătorilor constituie o derogare şi nu poate fi decât temporară. Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape situaţia şi va avea posibilitatea de a modifica sau revoca decizia oricând va considera acest lucru necesar.

Comisia Europeană va informa mai departe Consiliul cu privire la decizia sa şi orice stat membru poate solicita Consiliului să modifice sau să anuleze decizia Comisiei privind suspendarea legislaţiei UE în termen de două săptămâni.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: