marți, 30 august 2011

Esplanada „Solidarność 1980" şi Agora „Simone Veil" inaugurate la Bruxelles

Marţi 30 august, va avea loc ceremonia oficială de inaugurare a celor două promenade din faţa clădirii principale a Parlamentului European la Bruxelles.

Simone Veil, primul preşedinte al Parlamentului European ales prin vot direct în 1979, va lua parte la ceremonia de inaugurare alături de fondatorul Solidarność Lech Wałęsa şi de preşedintele PE Jerzy Buzek, care a fost de asemenea un membru din mişcarea poloneză a lucrătorilor.

Clădirile şi esplanadele Parlamentului European poartă numele unor personalități politice europene, precum Altiero Spinelli, Paul-Henri Spaak, Louise Weiss, Willy Brandt, Bronisław Geremek sau József Antall.

Simone Veil s-a născut în 1927 într-o familie de evrei din Nisa, Franţa. Împreună cu familia ei, a fost deportată la Auschwitz-Birkenau în 1944, la vârsta de 17 ani, după aceea la Bobrek şi în cele din urmă la Bergen-Belsen. Părinţii şi fratele său au murit în lagărele de concentrare.

Simone Veil a devenit ministrul francez al Sănătăţii în 1974 şi este cunoscută pentru eforturile depuse pentru legalizarea avortului în1975.

Între 1979 şi 1982, Veil a fost primul preşedinte al Parlamentului European ales în mod direct, după care a fost eurodeputat până în 1993, când a demisionat pentru a reveni la politica franceză.

În 2008, a fost primită în prestigioasa Academie Franceză, rămânând o personalitate extrem de populară în Franţa.

Înfiinţată în 1980 în şantierele navale din Gdańsk, Solidarność este mişcarea non-violentă ce a transformat Polonia şi a dus la prăbuşirea regimului comunist în 1989.

Acesta a fost înfiinţată în urma grevelor muncitorilor polonezi care s-au reunit pentru a-şi cere drepturile, precum libertatea de exprimare şi eliberarea prizonierilor politici, dreptul la înființarea şi participarea la sindicatele independente şi dreptul la grevă. Autoritățile au căzut de acord asupra cererilor pe 30 august în Szczecin şi pe 31 august în Gdańsk. Numărul membrilor Solidarność a ajuns la 9,5 milioane în septembrie 1981, ceea ce reprezenta o treime din totalul populație active din Polonia.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: