miercuri, 6 iunie 2012

Ultimii bani pentru tinerii fermieri, până în 2014


Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) deschide în perioada 1 – 29 iunie 2012 sesiunea pentru depunerea proiectelor de instalare a tinerilor fermieri prin Măsura 112 din cadrul Programului Naţional de  Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013.
Fondurile nerambursabile disponibile în această sesiune, pentru finanţarea proiectelor aferente Măsurii 112 sunt de 120.886.096 de euro, fiind alocaţi acum toţi banii disponibili până la finalul perioadei de finanţare, respectiv 2013.
Totodată, pe pagina oficială de internet a APDRP (www.apdrp.ro) a fost publicată ultima variantă a Ghidului Solicitantului, versiunea 06, aplicabilă pentru depunerea proiectelor din această sesiune.
Ghidul Solicitantului versiunea 06, aplicabilă în sesiunea 2012, include şi modificări cu referire la exploataţiile agricole. Astfel, solicitanţii care preiau mai multe exploataţii agricole de la o persoană (cedent), vor trebui să preia integral cel puţin una dintre exploataţiile agricole. Va fi preluată integral acea exploataţie care reprezintă peste 50% din totalul calculului Unităţilor de Dimensiune Economică (UDE).
O altă modificare se aplică în cazul absolvenţilor de liceu, şcoli profesionale sau şcoli de arte şi meserii din promoţia 2012, care doresc să acceseze Măsura 112. Astfel, în această sesiune aceştia pot depune la dosarul cererii de finanţare doar adeverinţa de absolvire a liceului, însă sunt obligaţi să prezinte diploma de studii până la data semnării contractului de finanţare.
În ceea ce priveşte Planul de Afaceri, solicitanţii fondurilor europene nerambursabile trebuie să demonstreze că dimensiunea fermei va creşte cu minimum 4 UDE de la data semnării deciziei de finanţare.
Totodată, pentru proiectele de investiţii ce vizează exploataţiile zootehnice, tinerii fermieri trebuie să deţină în exploataţia agricolă construcţii zootehnice adaptate  creşterii animalelor şi păsărilor.
Trebuie să facem precizarea că în această sesiune solicitanţii care au accesat Programul Naţional Apicol (PNA) sunt obligaţi să prezinte documentele de achiziţii pentru familiile de albine, roiurile la pachet, roiurile pe faguri şi mătci. Documentele aferente acestor achiziţii pot fi: facturi, ordine de plată, chitanţe, procese verbale de predare/ primire.
Selecţia proiectelor în vederea acordării finanţării se va realiza conform criteriilor de selecţie publicate in Ghidul Solicitantului, disponibil gratuit pe pagina de internet www.apdrp.ro .
Depunerea proiectelor aferente Măsurii 112 se va face la Oficiile Judeţene ale APDRP, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este vineri, 29 iunie 2012, ora 12:00.
Sursa: APDRP

Niciun comentariu: