luni, 25 iunie 2012

România amendată cu 7,674 milioane de euro pentru întârzierea plăților în agricultură


România trebuie să restituie 7,674 milioane de euro, reprezentând corecții financiare impuse de către Comisia Europeană (CE) pentru întârzierile înregistrate de țara noastră în efectuarea plăților destinate agriculturii.
În cadrul așa-numitei proceduri de verificare și închidere a conturilor, CE revendică o sumă totală de 436 de milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de statele membre.
Întrucât unele dintre aceste fonduri au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar este ușor mai mic, ridicându-se la 426 de milioane de euro. În cazul României, valoarea corecției este de 7,674 milioane euro, iar valoarea impactului financiar al corecției este de 1,726 milioane de euro.
Banii sunt returnaţi la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu controlul cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect. Pentru a ține seama de presiunile financiare resimțite în unele state membre ca urmare a crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament prin care autorizează statele membre care beneficiază de asistență financiară să întârzie, în anumite condiții, cu până la 18 luni rambursarea fondurilor utilizate în mod incorect. Această măsură se adaugă la opțiunile existente de a solicita eșalonarea rambursării de-a lungul unui număr limitat de ani. Primul stat membru care a depus o cerere pentru această facilitate a fost Grecia.
Principalele corecții financiare
În conformitate cu această ultimă decizie, vor fi recuperate fonduri de la Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Marea Britanie. Cele mai semnificative corecții individuale sunt:
·    131,3 milioane de euro revendicate de la Spania pentru plantarea de viță-de-vie fără drepturi de (re)plantare;
·    98,9 milioane de euro revendicate de la Italia pentru plantarea de viță-de-vie fără drepturi de (re)plantare;
·    71,5 milioane de euro revendicate de la Grecia pentru deficiențe ale controalelor privind stafidele;
·    62,9 milioane de euro revendicate de la Franța pentru deficiențe ale controalelor privind primele pentru bovine;
·    21,3 milioane de euro revendicate de la Grecia pentru plantarea de viță-de-vie fără drepturi de (re)plantare;
·    13,3 milioane de euro (impact financiar: 13,1 milioane EUR) revendicate de la Polonia pentru un sistem de sancționare deficient, precum și pentru nedefinirea bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC - Good Agricultural and Environment Conditions) privind eco-condiționalitatea;
·    11,6 milioane de euro revendicate de la Grecia pentru absența sistemului de control al producției și depozitării zahărului.

Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majorității plăților din cadrul PAC, în principal prin intermediul agențiilor lor de plăți. De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele, de exemplu în ce priveşte verificarea cererilor pentru plățile directe depuse de fermieri. Comisia desfășoară peste 100 de audituri în fiecare an, verificând dacă controalele și măsurile în ceea ce privește deficiențele sunt suficiente, și are dreptul să recupereze arieratele dacă auditurile constată că măsurile luate de statul membru în cauză nu sunt suficiente pentru a garanta că fondurile UE au fost cheltuite în mod adecvat.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: