miercuri, 27 iunie 2012

Comisia ia măsuri concrete pentru combaterea evaziunii fiscale


Comisia Europeană (CE) a prezentat, miercuri, modalități de întârire a măsurilor existente, dar și noi inițiative posibile, în vederea eliminării fraudei și a evaziunii fiscal în Uniunea Europeană (UE).
Stabilirea de sancțiuni minime pentru infracțiunile fiscale, un cod de identificare fiscală transnațional, o cartă a contribuabilului UE și măsuri comune mai dure împotriva paradisurilor fiscale – iată doar câteva dintre ideile concrete prezentate de Comisie vizând intensificarea luptei împotriva fraudei și evaziunii fiscale în UE.
La nivel național
Statele membre trebuie să se concentreze pe întărirea capacității lor administrative de a încasa impozite, așa cum prevăd în mod clar Recomandările de țară. Comisia va monitoriza îndeaproape progresele în acest sens, oferind totodată asistență tehnică acolo unde este nevoie. Autoritățile naționale trebuie, de asemenea, să ofere facilități celor care se conformează de bună voie, de exemplu programe de declarare voluntară. În același timp, instrumentele UE, precum „ghișeul unic” și, eventual, un portal internet pentru taxe și impozite ar putea contribui la creșterea gradului de conformare.
La nivelul UE
Acțiunile de combatere a evaziunii fiscale la nivel european s-au dovedit eficiente. De exemplu, datorită directivei UE privind impozitarea veniturilor din economii, statele membre fac schimb de informații referitoare la contribuabilii nerezidenți, corespunzătoare unor sume totalizând 20 miliarde EUR. Provocarea actuală este de a aprofunda această cooperare și de a consolida instrumentele comune. În acest sens, este esențial acordul statelor membre cu privire la revizuirea directivei privind impozitarea veniturilor din economii. Se avansează, de asemenea, o serie de idei noi, printre care un eventual cod de identificare fiscală transnațional, un mecanism de reacție rapidă la frauda privind TVA-ul, un minimum de reguli și sancțiuni pentru fraudă și evaziune fiscală.
La nivel internațional
Pentru ca lupta împotriva evaziunii fiscale să fie cu adevărat eficace, partenerii internaționali trebuie să aplice standarde de guvernanță echivalente celor de la nivelul UE. În acest sens, sunt cruciale mandatele pe care Comisia le-a solicitat pentru a negocia acorduri mai solide privind impozitarea veniturilor din economii cu principalele țări vecine. Înainte de sfârșitul anului 2012, Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie implicând stimulente și sancțiuni pentru abordarea problemei paradisurilor fiscale și măsuri vizând planificarea fiscală agresivă.
Sursa: Comisia Europeană

Niciun comentariu: