vineri, 1 iunie 2012

Opt din zece europeni consideră că statele UE trebuie să ofere protecţie şi azil persoanelor în nevoie


Opt din zece europeni consideră că toate statele membre UE trebuie să ofere protecţie şi azil celor aflaţi în nevoie, iar regulile privind acceptarea solicitanţilor de azil trebuie să fie aceleaşi în întreaga Uniune Europeană, relevă raportul privind imigraţia şi azilul în UE pentru 2011, prezentat vineri de către Comisia Europeană.
Raportul CE arată că doi din trei europeni cred că este important să poată călători în interiorul Uniunii Europene fără a fi supuşi controalelor la graniţele interne.

"Datele din raport şi rezultatele sondajului de opinie susţin opinia Comisiei că Uniunea Europeană are nevoie de o politică solidă şi coerentă în domeniul migraţiei, care să răspundă atât nevoilor pe termen lung, cât şi celor pe termen scurt. Trebuie să ne gestionăm eficient graniţele externe, să apărăm libera circulaţie în interiorul UE şi să oferim protecţie reală celor în nevoie asigurând în acelaşi timp canale pentru migraţia legală şi mobilitate'', a declarat, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström.

Raportul prezentat vineri de executivul comunitar arată că în UE trăiesc 20,2 milioane de cetăţeni ai unor ţări terţe, ceea ce reprezintă 4% din populaţia totală a UE (502,5 milione perosoane) şi 9,4% din cei 214 milioane de migranţi din întreaga lume.

În privinţa imigraţiei ilegale, în anul 2011, unui număr de 343.000 de persoane din ţări terţe li s-a refuzat accesul în Uniunea Europeană, în scădere cu 13% faţă de anul precedent, iar 190.000 de cetăţeni din afara UE au fost repatriaţi, cu 15% mai puţini decât în 2010.

Statele membre UE au înregistrat anul trecut peste 302.000 de solicitări de azil, în creştere semnificativă (16,2%) faţă de anul 2010, dar cu mult sub cele 425.000 de cereri de azil primite în 2001.

În fine, în anul 2011 au fost emise 12,7 milioane de vize Schengen, majoritatea în Federaţia Rusă (40,7%), care este urmată de Ucraina (8,7%), China (8,1%) şi Turcia (4.7%).
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: