vineri, 8 iunie 2012

PE susține siguranța internetului și securitatea cibernetică


Deputații europeni vor dezbate săptămâna viitoare, în plen, un raport referitor la protecția infrastructurilor critice de informație, întocmit de bulgarul Ivailo Kalfin de la Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.
Acesta examinează situația securității cibernetice în Europa și viitoarele provocări în domeniu. Raportul va fi dezbătut luni și votat marți.
„Internetul este o infrastructură critică, iar perturbarea acestuia ar putea duce la pierderi substanțiale și riscuri privind securitatea, afectând un număr foarte mare de cetățeni și întreprinderi europene“, spune raportorul Kalfin în expunerea de motive.
Raportul referitor la protecția infrastructurilor critice de informație cere Comisiei Europene și Agenţiei Europene pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor să demareze un dialog constructiv cu statele pentru dezvoltarea unor politici comune pentru protejarea acestor infrastructuri. În același timp, îndeamnă statele membre să organizeze echipe naționale de intervenție în caz de urgență informatică (CERT) și să dezvolte strategii naționale în materie de securitate cibernetică.
În raport se mai arată faptul că, pentru a evita dublarea unor acțiuni, este necesară coordonarea marelui număr de activități care sunt desfășurate în prezent de către diverse instituții, organisme și agenții internaționale și ale UE, precum și de către statele membre.
Printre celelalte propuneri se numără: lansarea unei inițiative pan-europene de educare a utilizatorilor în legătură cu posibilele amenințări și sprijinirea utilizatorilor de către operatori și proprietarii infrastructurilor critice de informație.
Deputaţii europeni mai pregătesc rapoarte și despre protecția copiilor în lumea digitală (Silvia Costa, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Italia), atacurile împotriva sistemelor informatice (Monika Hohlmeier, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), Germania) și protecția datelor în lumea digitală (Jan Philipp Albrecht, Verzi/ALE, Germania).
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: