joi, 28 iunie 2012

UE: De la 1 iulie, adio prețuri piperate pentru serviciile de internet mobil


Utilizarea internetului mobil în timpul deplasărilor în alte țări membre ale UE pentru a consulta hărți, pentru a viziona filme și poze și pentru a accesa emailul sau rețelele de socializare va fi mult mai ieftină, de la 1 iulie 2012
În ansamblu, ameliorarea regulamentului UE privind roaming-ul - luând în calcul apelurile, mesajele-text și datele - va aduce consumatorilor economii de 75 % pentru o gamă de servicii de telefonie mobilă în roaming, comparativ cu prețurile din anul 2007. Anul acesta, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde euro pentru serviciile de roaming, ceea ce reprezintă o economie de aproximativ 15 miliarde EUR în comparație cu prețurile anterioare intrării în vigoare, în 2007, a primului regulament al UE privind serviciile de roaming.
Noile tarife maxime pe care le vor plăti utilizatorii începând cu 1 iulie 2012 sunt următoarele:
  • 29 de cenți pe minut la efectuarea unui apel, plus TVA
  • 8 cenți pe minut la primirea unui apel, plus TVA
  • 9 cenți pentru a trimite un SMS, plus TVA
  • 70 de cenți pe megabyte (MB) pentru trafic de date sau pentru a naviga pe internet în timpul unei călătorii în străinătate (tarif perceput pe kilobyte utilizat), plus TVA.
De asemenea, începând de la 1 iulie 2012, pentru a evita „șocurile” produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care călătoresc în afara granițelor UE vor primi avertizări prin intermediul unor mesaje-text, emailuri sau ferestre pop-up în cazul în care costul datelor descărcate se apropie de 50 EUR sau dacă s-a depășit nivelul stabilit în prealabil. În momentul respectiv, consumatorii vor trebui să confirme că sunt de acord să depășească acest nivel înainte de a putea continua traficul de date în roaming. În acest fel, se extinde sistemul de alertă aplicat în prezent în interiorul UE.
Măsurile care intră în vigoare la 1 iulie sunt primele dintr-o serie de reduceri treptate ale plafoanelor tarifare, care vor conduce în cele din urmă la introducerea pe piață a unui nou sistem bazat pe posibilitatea de a alege, pe concurență și pe oferte foarte avantajoase pentru serviciile de date în roaming. Consumatorii vor putea astfel să aleagă un contract de roaming separat înainte de a pleca în călătorie sau un anumit operator în țara de destinație, la fel cum procedează pentru a alege o rețea Wi-Fi. Această opțiune va fi posibilă de la 1 iulie 2014.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: