joi, 7 iunie 2012

UE: Angela Merkel doreşte să acţioneze pentru ''o uniune politică'' în Europa cu ţările doritoare


Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi dimineaţa, la televiziunea publică ARD, că doreşte să acţioneze pentru ''o uniune politică'' în Europa, cu riscul de a accepta ideea unei Europe cu două viteze dacă unele ţări blochează această iniţiativă, relatează AFP.
''Avem nevoie de mai multă Europă /.../ , de o uniune bugetară /.../, şi avem nevoie înainte de toate de o uniune politică. Trebuie să-i cedăm Europei, pas cu pas, competenţele'', a declarat dna Merkel, adăugând: ''Dar nu trebuie să rămânem imobili pentru că o ţară sau alta nu vrea să urmeze'' această idee.

Cancelarul german a evocat libera circulaţie în cadrul Europei, reglementată prin acordurile Schengen, şi existenţa zonei euro ca exemple de domenii în care Uniunea Europeană avansează deja în mod dispersat. În acelaşi timp, ''trebuie să rămânem deschişi, să dăm posibilitatea pentru toată lumea de a participa'', a precizat dna Merkel.

Declaraţiile dnei Merkel survin la o zi după convorbirea telefonică cu preşedintele american, Barack Obama, cu care ea a evocat necesitatea unor măsuri pentru întărirea zonei euro, potrivit Casei Albe.

La amiază, dna Merkel îl va primi pe premierul britanic, David Cameron, pentru a discuta despre criza euro.

Cancelarul a încercat, printre altele, în interviul său să tempereze aşteptările legate de summitul Uniunii Europene de la sfârşitul lunii iunie, estimând că reuniunea nu va rezolva dintr-o dată toate problemele zonei euro.

Angela Merkel a explicat, cum face periodic înainte de reuniunile de acest fel, că nu crede ''să existe vreun summit care să rezolve totul dintr-o dată'', subliniind că ea doreşte să le prezinte partenerilor săi la summitul din iunie o propunere pentru un program de lucru care are ca obiectiv o uniune politică.

Potrivit unui sondaj publicat joi, peste trei sferturi dintre germani /78 %/ cred că ''ce e mai rău în criza euro n-a sosit încă'', dar 70 % dintre ei sunt însă încrezători că Europa va surmonta criza actuală şi euro va continua să existe.

Cancelarul german a explicat din nou strategia sa privind creşterea economică pentru Europa. ''Consolidarea bugetară şi creşterea economică sunt cele două feţe ale unei singure şi aceleiaşi monede', a afirmat ea, subliniind că o creştere economică ar trebui să vină dintr-o competitivitate întărită în diferitele ţări ale Uniunii Europene .

Trebuie, fiecare ţară din Europa, să ne confruntăm cu propriile noastre slăbiciuni''. Productivitatea ''înseamnă pur şi simplu că trebuie să producem în maniera de a putea vinde bine peste tot în lume'', a explicat cancelarul, adăugând: ''Aceasta este ceea ce apăr eu şi cred că această idee întruneşte unanimitatea în Europa''.
Știrea a fost preluată de la: Agerpres                        
                                                                                         

Niciun comentariu: