vineri, 1 iunie 2012

ACTA: trei comisii parlamentare votează împotriva controversatului acord


Acord comercial de combatere a contrafacerii a intrat în faza finală după ce trei comisii parlamentare și-au votat recomandările pe 31 mai. Comisia pentru afaceri juridice a votat împotriva unei propuneri de aviz care recomanda aprobarea acordului, iar comisiile pentru industrie și libertăți civile au aprobat rapoarte ce recomandă respingerea ACTA.
Pentru ca ACTA să intre în vigoare în UE, trebuie aprobat de Parlamentul European și Consiliu și ratificat în statele membre. Votul în plen este programat pentru perioada de sesiune din 3-5 iulie și va lua în considerare recomandarea comisiei pentru comerț internațional, responsabilă cu dosarul. Aceasta va primi avizul altor patru comisii, cele pentru afaceri juridice, libertăți civile, industrie și dezvoltare.
Comisia pentru dezvoltare va vota pe 4 iunie asupra unui proiect de aviz în favoarea aprobării.Cu toate acestea, trei amendamente au fost deja prezentate cerând respingerea ACTA.
Raportorul David Martin (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit) cere în raportul său respingerea acordului în Parlament. Comisia pentru comerț internațional va vota recomandarea sa pe 20-21 iunie.
Comisia Europeană cere aprobarea ACTA. Pe 10 mai, a trimis acordul la Curtea de Justiție pentru o decizie asupra compatibilității acestuia cu drepturile și libertățile fundamentale UE. Comisia a cerut Parlamentului să aștepte decizia Curții înainte de a vota.
ACTA are scopul de a ameliora punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală la nivel internațional. Multe țări sunt îngrijorate că economiile lor ar putea suferi mari pierderi din cauza contrafacerii și pirateriei. Există, însă, temeri că acordul ar favoriza interesele marilor companii în detrimentul drepturilor cetățenilor. Cei ce se opun acordului se plâng și de faptul că negocierile s-au făcut în secret. 
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: