miercuri, 27 iunie 2012

Consiliul Afaceri Generale al UE: Acord de principiu referitor la patru teme din pachetul financiar 2014-2020


Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene (UE) desfășurat la 26 iunie 2012 în Luxemburg a ajuns la un acord de principiu referitor la patru blocuri tematice din pachetul de negociere privind politica de coeziune a Uniunii Europene pentru viitorul exercițiu bugetar 2014-2020. Ministrul afacerilor europene Leonard Orban, care a reprezentat România la această reuniune, a salutat progresele realizate în acest dosar în cursul președinției semestriale daneze a Consiliului Uniunii Europene.
Cele patru blocuri tematice menționate vizează: 1) concentrarea tematică a fondurilor pe un număr limitat de obiective în concordanță cu obiectivele Strategiei Europa 2020 și ținând cont de nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale UE; 2)  cadrul de performanţă; 3) instrumentele financiare şi 4) proiectele generatoare de venit și parteneriatul public-privat.
Un punct deosebit de important de pe ordinea de zi a reuniunii a fost pregătirea Consiliului European din 28-29 iunie 2012. Discuțiile s-au concentrat asupra raportului privind viitorul Uniunii Economice și Monetare, care a fost prezentat miniștrilor de către președintele Consiliului European Herman Van Rompuy (prin intermediul unei videoconferințe), și care va fi analizat la sfârșitul săptămânii, de șefii de stat și de guvern ai Celor 27.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) a cuprins și o nouă dezbatere de orientare legată de viitorul cadru financiar multianual al UE 2014-2020.
În context, România și-a reiterat susținerea față de propunerea avansată de Comisia Europeană, pledând pentru stabilirea unui buget care să permită atingerea țintelor legate de creștere economică, ocuparea forței de muncă și coeziune socială. Legat de anvelopa financiară pentru politica de coeziune în următoarea perioadă de programare, ministrul român a respins categoric orice “dublă plafonare”, fiind de părere că nu mai trebuie adăugate condiții suplimentare la limitarea la 2,5% din PIB propusă de Comisia Europeană. România a reliefat și importanța menținerii unei cofinanțări de 85 % de către UE atât pentru politica de coeziune, cât și pentru politica agricolă comună. Ministrul afacerilor europene s-a referit și la continuarea sistemului de prefinanţare la începutul perioadei de implementare a proiectelor.
«Stadiul la care s-a ajuns în pregătirea documentelor de negociere pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 reprezintă un bun punct de plecare pentru viitoarea președinție cipriotă a Consiliului UE, care debutează la 1 iulie», a apreciat ministrul Leonard Orban, subliniind că, «din punctul de vedere al României, mai sunt însă elemente care necesită îmbunătățiri semnificative».
Totodată, participanții la CAG au agreat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Muntenegrul, la 29 iunie 2012, sub rezerva confirmării de către Consiliul European. S-a convenit și cadrul în care se vor desfășura negocierile de aderare cu acest stat.
Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Niciun comentariu: