joi, 7 iunie 2012

PE dorește să ajute consumatorii care fac împrumuturi ipotecare


Deputaţii europeni cer industriei financiare să ofere consumatorilor consiliere de calitate privind riscurile implicate de un împrumut, pentru mai multă transparență, în contextul în care, în multe țări, criza a fost declanșată de piața imobiliară alimentată de creditele ieftine.
Comisia pentru afaceri economice și monetare va vota pe 7 iunie un raport privind creditele imobiliare, întocmit de socialistul spaniol Antolín Sanchez Presedo.
Propunerile incluse în raport includ: evaluarea mai eficientă a posibilității consumatorilor de a rambursa banii; o perioadă de 14 zile în care cel care împrumută să se poată răzgândi; acoperirea de către bănci a riscurilor legate de împrumuturile făcute într-o monedă străină; de comun acord cu banca, cel care nu poate rambursa împrumutul să poată să trimită acesteia cheile casei - lucru care ar trebui considerat suficient pentru plătirea creditului.
Raportorul Presedo consideră că „supra-îndatorarea încă se află în centrul crizei“. „Reglementarea piețelor de credit ipotecar ar putea fi un prim pas important pentru a combate acest fenomen“,a declarat Antolín Sanchez Presedo.
Piața creditelor imobiliare este uriașă: în 2009, împrumuturile ipotecare din cele 27 de state membre s-au ridicat la peste 6.000 de miliarde de euro (52% din PIB-ul UE).
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: