vineri, 1 iunie 2012

Conferință ENPARD pe tema modernizării strategice a agriculturii în țările din vecinătatea UE


Înalți funcționari din domeniul agriculturii din țările din vecinătatea Uniunii Europene s-au întâlnit,  joi și vineri, la Bruxelles, pentru a discuta despre modernizarea sectorului agricol din țările lor în cadrul unei Conferințe pe tema Programului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD).
ENPARD este o inițiativă politică nouă, care face parte din angajamentul UE pentru o creștere incluzivă și stabilitate în vecinătatea sa și recunoaște importanța potențială a agriculturii din punctul de vedere al securității alimentare, al producției sustenabile și al ocupării forței de muncă din mediul rural.
Comisarul Dacian Cioloș (Agricultură și Dezvoltare Rurală) și comisarul Štefan Füle (Extindere și politica europeană de vecinătate) au deschis împreună conferinţa în cadrul căreia au prezentat viziunea și abordarea programului, pentru funcționarii de nivel înalt responsabili cu agricultura, dezvoltarea rurală și cooperarea internațională din toate țările aflate la sud şi la est  de Uniunea Europeană, partenere în cadrul politicii europene de vecinătate.  
 „Prin această conferință, Comisia Europeană transmite un semnal foarte clar cu privire la dorința noastră de a face din agricultură nucleul relației cu vecinii și prietenii noștri din sud și est. Concret, suntem gata să ne împărtășim experiența și know-how-ul în cadrul unui parteneriat solid pentru dezvoltare rurală și pentru valorificarea sustenabilă a potențialului agricol al acestor regiuni. Acesta este sensul programelor ENPARD. Nu este vorba doar despre finanțare, ci și despre metodele de lucru care s-au dovedit eficiente în special în faza de aderare a noilor state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Comisarul Dacian Cioloș.
Conferința a oferit participanților posibilitatea de a purta discuții aprofundate despre modul în care programul poate răspunde cel mai bine dificultăților din zonele agricole și rurale ale propriilor țări. Totodată, participanții au aflat despre experiențele acumulate în noile state membre ale Uniunii Europene (UE-12) în privința modernizării agriculturii și a zonelor rurale, fiind prezentate lecții învățate în cadrul programelor SAPARD și IPARD, care au adus rezultate semnificative în faza de preaderare.
La conferinţă au participat oficiali din: Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Croația, Israel, Iordania, Liban, Libia, Republica Moldova, Maroc, Teritoriile Palestiniene Ocupate, Tunisia și Ucraina, precum și reprezentanți ai FAO.
ENPARD a fost creat prin două comunicări comune ale Comisiei Europene și ale Serviciului European de Acțiune Externă, din martie și mai 2011.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: