joi, 28 iunie 2012

Sigla UE pentru produsele ecologice devine obligatorie de la 1 iulie 2012


Prezența siglei ecologice a UE va fi obligatorie, începând cu 1 iulie 2012,  pe toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu. Sigla va rămâne opțională pentru produsele ecologice neambalate și pentru cele de import. Va fi permisă în continuare prezența altor sigle private, regionale sau naționale alături de eticheta UE.
Sigla ecologică a UE – „Euro-frunza” – a fost introdusă la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agenților economici posibilitatea de a se adapta la noile norme și pentru a permite epuizarea stocului de ambalaje existente, evitând astfel risipa, a fost acordată o perioadă de tranziție de doi ani înainte ca sigla să devină obligatorie pentru toate produsele.
„Avem speranța că noua siglă va continua să se transforme într-un simbol larg recunoscut al producției alimentare ecologice în întreaga UE, oferindu-le consumatorilor garanția că bunurile sunt produse în concordanță cu standardele stricte ale UE privind agricultura ecologică” , a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.
În vederea găsirii unui model original pentru această siglă, Comisia a organizat în 2009 un concurs, la care au participat peste 3 400 de studenți de la facultăți de artă și design, iar la începutul lui 2010 publicul a fost invitat să voteze pentru a alege între cele mai bune trei modele.
În ultimii ani, consumul de produse ecologice a înregistrat o creștere constantă în UE, reprezentând actualmente aproximativ 2 % din piața UE. Producția a crescut, de asemenea, considerabil în ultimul deceniu, circa 5 % din suprafața agricolă a UE și peste 2 % dintre exploatații (un număr de peste 200 000) beneficiind în prezent de o certificare ecologică.
La nivel politic, anul acesta s-a ajuns la un acord referitor la normele privind vinul ecologic, care va intra în vigoare la 1 august. În luna februarie, UE a semnat, de asemenea, un acord privind echivalarea standardelor ecologice cu SUA, care va reduce birocrația pentru producătorii ecologici din UE și din SUA. În luna mai, Comisia a prezentat un raport referitor la regulamentul existent privind agricultura ecologică, vizând lansarea unei dezbateri interinstituționale cu toate părțile interesate și crearea unor ocazii de explorare a modurilor în care se poate ameliora în continuare cadrul politic al UE privind agricultura ecologică.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: