marți, 19 iunie 2012

Bulgaria şi România cu cea mai mare pondere a economiei gri în UE

Bulgaria şi România sunt cele două ţări cu cea mai mare pondere a economiei gri din UE, arată datele publicate marţi de Centrul pentru "Economia la vedere" de la Sofia. Potrivit rezultatelor unui studiu recent al organizaţiei nonguvernamentale, peste 30% dintre economiilor celor două ţări intră în sectorul gri.

Centrul pentru "Economia la vedere" foloseşte datele Comisiei Europene, conform cărora media din Uniunea Europeană este de 15-17%, în timp ce în ţări precum Germania şi Danemarca, economia gri formează 10-12% din Produsul Intern Brut, în timp ce în Italia şi în Grecia acest procentaj se ridică la aproximativ 30%.

În Bulgaria sectorul gri s-a micşorat în anul 2011, dar doar în ceea ce priveşte comerţul de bunuri, în timp ce o mare parte din serviciile rămân încă în acest sector. Construcţiile, turismul şi serviciile sanitare sunt cele trei domenii cu cea mai mare pondere a economiei gri, aceasta ajungând în unele cazuri la 50-60%. Autorii studiului afirmă că evaziunea fiscală nu este tipică pentru companiile mari internaţionale şi apare cel mai des acolo unde operează actori mai mici.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: