luni, 11 iunie 2012

Consiliul UE a aprobat propunerea de simplificare a procedurilor referitoare la succesiunile internţionale

Propunerea Comisiei Europene (CE) de simplificare a procedurilor în ce priveşte succesiunile internaționale a primit aprobarea finală a Consiliului Miniștrilor de Justiție ai UE.

Propunerile Comisiei Europene vor reduce sarcina juridică în situațiile în care, de exemplu, un membru al familiei care deține bunuri în altă țară UE decedează. După publicarea propunerilor în Jurnalul Oficial al UE, care va avea loc cel mai probabil în următoarele săptămâni, statele membre vor avea la dispoziție 3 ani pentru a-şi alinia legislația națională la noile norme UE în materie de succesiuni.

Decizia va duce la o simplificare substanțială a procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaționale, prin furnizarea unui criteriu unic care să permită stabilirea atât a competenței judiciare, cât și a legii aplicabile în cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul reședinței obișnuite a defunctului. Va permite, de asemenea, cetățenilor să își planifice din timp succesiunea, în condiții de deplină securitate juridică. De asemenea, aprobarea pregătește contextul pentru introducerea unui certificat european de moștenitor, care va permite persoanelor să dovedească statutul de moștenitor sau de administrator al unei succesiuni, fără ca, pe teritoriul UE, să fie necesare alte formalități. Aceasta va constitui un progres considerabil față de situația actuală, în care persoanele se confruntă uneori cu mari dificultăți în exercitarea drepturilor lor. Rezultatul va fi accelerarea procedurilor și reducerea costurilor acestora.

La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un regulament privind simplificarea procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaționale. Regulamentul respectiv prevede un criteriu unic de stabilire atât a autorităților competente, cât și a legii aplicabile în cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul reședinței obișnuite a defunctului. Cetățenii care își au domiciliul în străinătate vor putea, cu toate acestea, să opteze pentru varianta ca succesiunea lor, în totalitatea sa, să facă obiectul legii corespunzătoare cetățeniei acestora.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: