joi, 28 iunie 2012

Deschiderea sub presiune a Consiliului European privind criza din zona euro


Consiliul European de la Bruxelles, în cursul căruia liderii europeni vor încerca să ofere răspunsuri de urgenţă la criza zonei euro, dar si soluţii pentru o mai mare integrare economică, a început joi la Bruxelles, relatează AFP.
Liderii celor 27 de state membre trebuie în special să aprobe un pact pentru creştere de 120 de miliarde de euro şi să pună bazele pentru o uniune consolidată, în special pe plan bancar, dar şi să găsească soluţii imediate pentru a limita creşterea ratelor dobânzilor care afectează Spania şi Italia.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a recunoscut că europenii sunt 'îngrijoraţi faţă de prezent şi nesiguri faţă de viitor', dând asigurări că şefii de stat şi de guvern europeni vor adopta 'măsuri importante pentu creştere şi crearea de locuri de muncă'.

La sosirea la Consiliu, preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la 'soluţii extrem de rapide' pentru ţările 'în dificultate' financiară, făcând aluzie la Italia şi Spania.

Francois Hollande a pledat, de asemenea, ca 'Europa să poată avea un cadru pe termen mediu pentru a restabili încrederea' şi pentru ca 'creşterea să se poată afla în centrul angajamentului nostru'.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că prevăzuta adoptare a pactului de creştere va transmite 'un semnal important, alături de pactul bugetar, că avem nevoie de bugete solide, dar şi, ca cealaltă faţă a monedei, de creştere şi locuri de muncă'.

Există o urgenţă, a subliniat la rândul său premierul belgian Elio Di Rupo. "Italia, Spania, Grecia, Cipru, Portugalia sunt în mare dificultate. Dacă nu le vom ajuta, va exista un efect de domino pentru întreaga Europă, trebuie să luăm măsuri de urgenţă", a afirmat el.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: