vineri, 1 iunie 2012

PE: Eforturile de asistență în dezastre trebuie să se concentreze pe drepturile omului


Comisiile pentru drepturile omului și dezvoltare au dezbătut marți un studiu potrivit căruia la nivel european mai trebuie făcute eforturi în ceea ce privește depășirea crizelor produse de dezastrele naturale.
Potrivit studiului, la mai mult de doi ani după cutremurul din Haiti, aproape o jumătate de milion de oameni trăiesc, încă, în tabere, în condiții teribile.
„Experiențele trecutului arată că în crizele umanitare drepturile persoanelor afectate au fost amenințate, iar lucrurile nu se ameliorează. Trebuie să ne asigurăm că învățăm din aceste experiențe și că nu repetăm erorile trecutului, mai ales în ceea ce privește femeile și copiii“, a arătat în cadrul dezbaterii Michèle Striffler (Franța), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), vicepreședinta comisiei pentru dezvoltare.  
Autorul studiului, profesorul Horst Fischer, președintele Centrului European Inter-universitar pentru Drepturile Omului și Democratizare, a declarat că „ne confruntăm cu noi dimensiuni ale dezastrelor“, arătând exemplul Deepwater Horizon din Golful Mexicului, care are efecte pe termen lung asupra mediului și oamenilor.
Conform recomandărilor formulate pe baza studiului, Parlamentul European ar trebui să facă un studiu internațional privind protecția drepturilor omului după dezastrele naturale, în timp ce obligațiilor statelor și organizațiilor ce oferă asistență trebuie să li se acorde mai multă atenție. În același timp, UE ar trebui să monitorizeze implementarea drepturilor omului în operațiunile de asistență.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: